Effort sharing regulation: Council adopts emission reduction targets

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 14 mei 2018.

Infographic - Non-ETS emissions by sector

Zie volledige infographic

De Raad i heeft vandaag een verordening aangenomen ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. De verordening bevat voor de lidstaten bindende emissiereductiestreefcijfers voor de periode 2021-2030 voor in sectoren die niet onder het EU-emissiehandelssysteem vallen.

Dit brengt de EU dichter bij de vervulling van haar toezegging in het kader van de Overeenkomst van Parijs om de broeikasgasuitstoot tegen 2030 met ten minste 40% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. Met de verordening moet worden gegarandeerd dat de doelstelling van de EU inzake vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 30% in 2030 ten opzichte van het niveau van 2005 wordt gerealiseerd in de sectoren waarvoor de inspanningsverdeling geldt. Dit betreft onder meer gebouwen, landbouw (niet-CO2-emissies), afvalbeheer en vervoer (zonder luchtvaart en internationale scheepvaart).

We zijn het er allemaal over eens dat de klimaatverandering moet worden aangepakt. Met het besluit van vandaag hebben we er weer een instrument bij om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Bescherming van het milieu en de Europese volksgezondheid is een van de prioriteiten van het Bulgaarse voorzitterschap.

Neno Dimov, Bulgaars Minister van Milieu- en Waterbeheer

Achtergrond en volgende stappen

De Europese Commissie i diende in juli 2016 haar voorstel tot inspanningsverdeling in. Na uitvoerige besprekingen tussen de ministers tijdens drie zittingen van de Raad Milieu i kwam de Raad op 13 oktober 2017 tot een algemene oriëntatie (voorlopig Raadsstandpunt). Kort daarna startte het Estse voorzitterschap onderhandelingen met het Europees Parlement i, die op 21 december 2017 tot een voorlopig akkoord leidden. De ambassadeurs bij de EU bekrachtigden het akkoord op 17 januari 2018.

Na de formele aanneming van de wetgevingshandeling vandaag, de laatste stap in het hele proces, wordt de verordening bekendgemaakt in het Publicatieblad en treedt ze twintig dagen daarna in werking.

Naar de bladzijde "Vergaderingen" Download als PDF