De EP-leden steunen gecentraliseerd EU-systeem voor asielaanvragen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 26 april 2018.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:1:30)

In het licht van de toestroom van migranten naar Europa in de afgelopen jaren heeft de commissie burgerlijke vrijheden van het Parlement nieuwe voorstellen goedgekeurd.

De migratiecrisis in Europa heeft tekortkomingen in het asielstelsel van de Unie aan het licht gebracht. Op basis van nieuwe voorstellen die op 25 april door de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken van het Parlement zijn goedgekeurd, zal een gemeenschappelijke procedure worden vastgesteld voor het verlenen van internationale bescherming in de EU. Zodra een onderhandelingsmandaat over de regels is goedgekeurd door het hele Parlement, zullen de EP-leden in onderhandeling gaan met de Raad i. De regels zijn bedoeld om het zogenaamde ‘asielshoppen’ te voorkomen en om ervoor te zorgen dat asielaanvragen sneller en consistenter worden verwerkt in de hele EU.

Vooruitblikkend op de stemming van de commissie vertelde Laura Ferrara, rapporteur van het voorstel, hoe de migratiecrisis van de afgelopen jaren het EU-asielsysteem tot het uiterste heeft geduwd: "Het was belangrijk om een ​​beknopte, efficiënte procedure te hebben, een procedure die de lidstaten niet overladen met bureaucratie. We zien een duidelijke tijdsduur: zes maanden voor de acceptatie of afwijzing van internationale bescherming." Het Italiaanse EFDD-lid merkt ook op dat aanvragers het recht op gratis rechtsbijstand zullen hebben: "We wilden de rechten van vluchtelingen garanderen, in termen van informatie, in termen van procedurele garantie."

Aanvragers zouden hun aanvraag in het EU-land moeten indienen waar ze als eerste binnen komen, of in het lidstaat welke is vastgesteld in overeenstemming met de herziene Dublin-verordening. De nieuwe regels omvatten ook sterkere waarborgen voor kinderen, evenals een lijst van veilige landen van herkomst (landen waarvan het systeem als democatisch wordt beschouwd en waar er doorgaans geen vervolging of dreiging van geweld of marteling is). De commissie heeft gezegd dat Turkije niet als een veilig land van herkomst kan worden beschouwd.

Lees meer: ​​Verbetering van het gemeenschappelijk Europees asielstelsel

De voorstellen maken deel uit van een breder project om het Europese asielstelsel nieuw leven in te blazen. Aan de basis ligt een herziening van de Dublin-verordening, die bepaalt welk EU-land verantwoordelijk is voor de verwerking van welke asielaanvraag. Het Parlement heeft ook voorstellen gesteund om het huidige Europees Ondersteuningsbureau voor Asielzaken te versterken.

In 2017 registreerde de EU (plus Noorwegen en Zwitserland) 706.913 asielaanvragen. De EP-leden wachten nog steeds op de lidstaten om een gemeenschappelijk standpunt in te nemen over de belangrijkste hervorming van de Dublin-verordening.

Bekijk hierboven het video-interview met Laura Ferrara i voor meer informatie.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20180404STO00911

Gecreëerd: 26-04-2018 - 14:01