EP wil meer eigen middelen voor financiering volgende EU-meerjarenbegroting

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 27 april 2018.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:1:12)

De leden willen dat de EU haar eigen financiële bronnen heeft voor de volgende meerjarenbegroting in plaats van voornamelijk afhankelijk te zijn van de bijdragen van de lidstaten.

Op 14 maart gaf het Parlement het startschot voor het EU-debat over de vraag hoe de volgende meerjarenbegroting of meerjarig financieel kader (MFK) er vanaf 1 januari 2021 uit zou moeten zien. De leden keurden de positie van het Parlement goed dat onder meer de manier waarop de EU wordt gefinancierd, wil veranderen, en de weg vrijmaakt voor een systeem waarin de EU meer eigen middelen heeft niet meer bijna uitsluitend afhankelijk is van de bijdrage die zij van de lidstaten ontvangt.

"Wij als Parlement hebben gezegd dat we geen nieuw MFK zullen accepteren zonder eigen middelen. We zijn vastbesloten," zei Gérard Deprez (ALDE, BE).

Samen met Janusz Lewandowski (EVP, PL) scheef hij een verslag over de eigen middelen dat deel uitmaakt van het standpunt van het Parlement over het volgende MFK. Het verslag stelt nieuwe inkomstenbronnen voor, waaronder vennootschapsbelasting, milieubelastingen, een belasting op financiële transacties op Europees niveau, speciale belastingheffing voor bedrijven in de digitale sector en een hervorming van het btw-stelsel.

Huidig ​​systeem te complex

Deprez zei dat de belangrijkste reden voor het vaste standpunt van het Parlement over eigen middelen het Verdrag is; volgens het Verdrag van Rome moest de Europese Economische Gemeenschap alleen voor een overgangsperiode door een nationale bijdragen worden gefinancierd, en vervolgens door een stelsel van eigen middelen.

Bovendien zei hij dat het huidige systeem op basis van het bruto nationaal inkomen (BNI) van de lidstaten "onlogisch, onbegrijpelijk en "ingewikkeld” is omdat we kortingen en uitzonderingen hebben".

Momenteel wordt ongeveer 70% van het MFK gefinancierd door BNI-bijdragen en 12% BTW, terwijl 13% afkomstig is uit andere inkomsten zoals door EU-personeel betaalde belastingen of boetes die bedrijven betalen in strijd met de mededingingswetgeving.

Lewandowski zei dat hij graag ten minste 1/3 van de begroting met eigen middelen zou willen financieren. "Onze filosofie is dat elk eigen middel de BNI-bijdragen moet verminderen, zodat je niet de indruk krijgt dat je twee keer betaalt," zei hij.

Herziening van de inkomsten

Beide rapporteurs benadrukken echter dat de invoering van eigen middelen geleidelijk moet plaatsvinden: niet van de ene op de andere dag. Nieuwe eigen middelen moeten vaak opnieuw worden geëvalueerd, vooral als ze een stimulans zijn, onderstreepte Lewandowski.

Als bijvoorbeeld een belasting op plastic tasjes zou worden geïntroduceerd, zou dit kunnen leiden tot een verandering in consumentengedrag en een vermindering van het aantal plastic tasjes dat wordt verkocht. Om volatiliteit in de begroting te voorkomen, zijn de rapporteurs daarom van mening dat er verschillende eigen middelenstromen moeten zijn die regelmatig opnieuw worden bekeken en aangepast.

Op 2 mei schetst Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker i de voorstellen van zijn instelling voor het volgende MFK aan het Parlement. Lewandowski verwacht dat de Commissie drie tot vier nieuwe eigen middelen zal voorstellen: "We weten niet welke dat zijn maar er komt zeker weer een poging om de inkomstenkant van de begroting te moderniseren".

Andere tijden

Tijdens de laatste onderhandelingen in 2011 was Lewandowski als EU-Commissaris voor Begroting verantwoordelijkheid overeenstemming te bereiken over het MFK. Indertijd stelde hij ook ideeën voor eigen middelen voor. "Er was echter een moeilijk klimaat rond eigen middelen. De vorige keer was er een bezuinigingsklimaat.”

Deze keer ziet hij "kans op verandering". Deprez is het ermee eens dat er nu een ander klimaat is in de EU met betere overheidsfinanciën in veel landen en een terugkeer van het vertrouwen van de bevolking in de economie.

Tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement i in april benadrukte de Franse president Emmanuel Macron i dat Frankrijk wil dat de EU niet enkel een grotere begroting krijgt maar dat hij er ook op zal aandringen dat eigen middelen worden opgenomen in de komende onderhandelingen.

"Het is het ideale moment om het Europese project opnieuw te lanceren en te zeggen wat we samen willen doen. Het is een nieuwe situatie. Dat is niet altijd het geval, dus we moeten er gebruik van maken," zei Deprez.

De meerjarenbegroting van de EU

  • Naast de jaarlijkse begroting stelt de EU een meerjarenbegroting vast voor een periode van ten minste vijf jaar.
  • De meerjarenbegroting voor 2014-2020 bedraagt ​​€ 963,5 miljard
  • De Commissie zal haar voorstellen voor het volgende MFK op 2 mei presenteren met de hoop dat een akkoord kan worden afgesloten vóór de EU-verkiezingen in mei 2019

Productinformatie

REF.: 20180420STO02209

Gecreëerd: 27-04-2018 - 10:57