Michel: ‘‘Een sterk Europa dat handelt waar het een echte meerwaarde heeft”

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 4 mei 2018.
  • De premier roept op om "te overtuigen met een ideaal en met concrete resultaten”
  • Europese, nationale, regionale en lokale democratie moeten elkaar aanvullen en versterken", benadrukte Charles Michel i.

De Belgische premier debatteerde donderdag over de toekomst van Europa met Europarlementsleden en de voorzitter van de Commissie, Jean-Claude Juncker i.

"Ik wil een sterk Europa dat daar handelt waar het een echte meerwaarde heeft”, zei de Belgische eerste minister, die opriep om “ te overtuigen met een ideaal en met concrete resultaten”.

Om dat te doen “moeten Europese, nationale, regionale en lokale democratie elkaar aanvullen en versterken”.

Charles Michel noemde drie vereisten: stimuleer welvaart, verzeker de veiligheid en garandeer respect voor fundamentele waarden. "Onze overheidsfinanciën op orde brengen, economische en sociale hervormingen doorvoeren, maatregelen nemen tot bevordering van onze veiligheid en vrede zijn zaken die we doen in dienst van het Europese ideaal, in dienst van de Europese burgers”, benadrukte de Belgische premier, die opriep om burgers meer concrete resultaten te tonen en om “het uitzonderlijke potentieel van ons continent te tonen.” De EU is “misschien de motor van een vernieuwd multilateralisme om de grote uitdagingen voor de mensheid aan te gaan: vrede en veiligheid, ontwikkeling en de opwarming van de aarde”, voegde hij eraan toe.

De voorzitter van het parlement, Antonio Tajani i, verwelkomde de premier en benadrukte het belang van de debatten met verschillende Europese leiders die het mogelijk maken om “vooruit te kijken om te zien wat we samen kunnen doen: lidstaten, Europese Commissie i en Europees Parlement i.”

Een aantal fractieleiders in het parlement prezen de toewijding van Michel aan een sterk Europa dat een meerwaarde voor zijn burgers heeft. Daarbij werd naar Brussel verwezen als meer dan de Belgische hoofdstad, maar ook als het hart van Europa. Anderen gebruikten België’s door oorlog verscheurde verleden om uit te leggen waarom de Belgen hartstocht voor het Europese project hebben ontwikkeld, terwijl weer anderen de federale structuur van het land ter sprake brachten om te illustreren dat Europa niet alleen sterke naties heeft, maar ook bloeiende regio’s.

Verschillende Europarlementsleden benadrukten ook de noodzaak voor meer Europese oplossingen om belastingontduiking te bestrijden, de buitengrenzen van de EU te versterken en de Europese defensie te stimuleren.

De volgende Europese leider die in debat gaat over de toekomst van Europa met het Europarlement is de Luxemburgse premier Xavier Bettel, op 30 mei in Straatsburg.

Please click on the link to view the respective plenary speech:

Introductie door President Antonio TAJANI

Charles MICHEL, Belgische premier

Jean-Claude JUNCKER, Voorzitter Europese Commissie

Manfred WEBER (EVP, DE)

Kathleen VAN BREMPT (S&D, BE)

Sander LOONES (ECR, BE)

Guy VERHOFSTADT (ALDE, BE)

Philippe LAMBERTS (Groenen/EVA, BE)

Gabriele ZIMMER (GUE/NGL, DE)

Nigel FARAGE (EVDD, UK)

Gerolf ANNEMANS (ENV, BE)