Facebook schandaal: EP-leden roepen Zuckerberg op om antwoorden te geven

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 18 april 2018.

De EP-leden bespraken gegevensbescherming, verkiezingsmanipulatie en privacy van burgers na het recente Facebook-Cambridge Analytica-schandaal.

De gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers, waarvan 2,7 miljoen gebruikers in de EU, zijn mogelijk ten onrechte verkregen en misbruikt. De EP-leden bespraken het schandaal op 18 april en hebben Facebook gevraagd om te verduidelijken hoe het gegevens beheert en hoe het bedrijf van plan is te voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die na 25 mei in de hele EU moet worden toegepast.

Facebook is ons een verklaring verschuldigd

Maria João Rodrigues (S&D, Portugal) zei dat het de hoogste tijd is dat Europeanen de controle over hun digitale gegevens terugkrijgen. "We hebben de eerste stap gezet met de Algemene Verordening Gegevensbescherming", zei ze, maar ze drong er bij de Raad op aan om onderhandelingen te beginnen over e-privacyregels en ze eiste dat Facebook-CEO Mark Zuckerberg naar het Parlement zou komen om garanties te geven.

Hetzelfde verzoek werd herhaald door Cornelia Ernst (GUE/NGL, Duitsland): "Waar we als een groep vragen, is om een ​​volledige uitleg te krijgen van het misbruik van Europese gegevens door Facebook. Ik wil dat Zuckerberg hierheen komt en een antwoord geeft aan de bevoegde commissie en ik wil van hem horen hoe Facebook na 25 mei daadwerkelijk van plan is de AVG te implementeren," zei ze.

Tijdens de hoorzitting voor de commissie Energie en Handel van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden op 11 april, verklaarde de CEO van Facebook dat alle rechten die vereist zijn onder de AVG, worden toegepast op Amerikanen en op de rest van de wereld.

"Facebook is voor veel mensen in Europa eerder een noodzaak dan een leuke optie geworden, wat betekent dat Facebook een enorme verantwoordelijkheid heeft en tot nu toe [...] heeft het zelfs de meest elementaire gegevensbeschermingsregels genegeerd," zei Ska Keller (Groenen/EVA, Duitsland).

"Ik geloof dat als men gegevens gebruikt zonder toestemming, de straf daarvoor enorm moet zijn. Het moet de omzet beïnvloeden. We moeten dit economische model stoppen", zei Jean-Luc Schaffhauser (ENF, Frankrijk).

Hoe beheren we onze privacy?

"Terwijl we bezig zijn de voordeur te barricaderen om de wil van de heer Zuckerberg niet tegemoet te komen, staat de achterdeur wijd open en geven we heel veel van onze persoonlijke gegevens weg. Niet alleen aan onze eigen overheidsinstanties, maar ook aan andere landen zoals de Verenigde Staten, die wettelijke beschermingen hebben die ongeveer evenveel waarde hebben als de tweets van Donald ", waarschuwde Sophie in 't Veld (ALDE, Nederland).

Esteban González Pons (EVP, Spanje) merkte op dat machines niets weten van ethiek. "Wat in de cyberspace gebeurt, verandert dingen. Wat er op internet gebeurt, blijft niet alleen op internet."

Helga Stevens (ECR, België) benadrukte het belang van het vinden van de juiste balans tussen privacy en veiligheid. "We moeten ervoor zorgen dat privacy en veiligheid samenwerken en we moeten het misbruik van de digitale ruimte, hetzij door technische giganten, hetzij door criminelen, vermijden.

Facebook en democratie

Aan het debat namen ook de Commissaris voor Justitie, Consumenten en Gendergelijkheid, Věra Jourová en de Viceminister van het Bulgaarse voorzitterschap van de Raad van de EU, Monika Panayotova, deel. Zowel Jourová als Panayotova benadrukten de zilveren rand van dit schandaal - dat privacy overal ter wereld de politieke aandacht krijgt die het verdient. "Men zegt wel eens dat de manier waarop we omgaan met privacy het fundamentele probleem van onze tijd is. De Cambridge Analytical-zaak van Facebook laat zien dat de bescherming van persoonlijke gegevens een grote impact kan hebben op onze democratie en onze verkiezingen," zei Jourová.

Over de resultaten van het Brexit-referendum zei William Dartmouth (EVDD, VK) in het kort: "Het probleem is niet Cambridge Analytica, het probleem is Facebook en de nadruk op verkiezingsmanipulatie is een afleiding."

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20180418STO02004

Gecreëerd: 18-04-2018 - 17:43