North Korea: EU adds four persons involved in financing of nuclear programme to sanctions list

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 19 april 2018.

De Raad i heeft 4 personen toegevoegd aan de lijst van personen die onderworpen zijn aan de beperkende maatregelen tegen Noord-Korea (Democratische Volksrepubliek Korea of DVK). Deze maatregelen omvatten een reisverbod en een bevriezing van tegoeden. De vier personen zijn betrokken bij bedrieglijke financiële praktijken die vermoedelijk bijdragen aan Noord-Koreaanse programma’s in verband met kernwapens, ballistische raketten of andere massavernietigingswapens.

Ten aanzien van Noord-Korea hanteert de EU i haar zwaarste sanctieregeling. De sancties in kwestie werden genomen omdat Noord-Korea zich bezighoudt met de ontwikkeling van kernwapens en ballistische raketten, wat een inbreuk vormt op verschillende resoluties van de VN-Veiligheidsraad. De Raad vertaalt door de VN opgelegde sancties in EU-maatregelen, maar hanteert ter aanvulling en versterking daarvan ook een autonome sanctieregeling ten aanzien van Noord-Korea. De 4 nieuwe namen werden in het kader van die autonome regeling toegevoegd.

Met dit besluit gelden er nu voor 59 personen autonome EU-sancties. In het kader van haar eigen sanctieregeling heeft de EU tevens de tegoeden van 9 entiteiten bevroren. Zij heeft voorts sancties genomen op basis van alle relevante resoluties van de VN-Veiligheidsraad, die sancties opleggen aan 80 personen en 75 entiteiten die momenteel op de VN-sanctielijst staan.

De EU-Ministers van Buitenlandse Zaken hebben op 19 maart 2018 met hun Zuid-Koreaanse collega Kang Kyung-wha gesproken over de situatie op het Koreaanse schiereiland. Aanleiding waren de recente mededelingen van het leiderschap van Noord-Korea, de in april geplande top tussen Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de aangekondigde ontmoeting tussen Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump i. Zij verwelkomden de inspanningen van Zuid-Korea om de spanningen op het schiereiland te verminderen en de onderlinge Koreaanse betrekkingen te verbeteren, en om de randvoorwaarden te scheppen voor een diplomatieke oplossing die leidt tot de volledige, controleerbare en onomkeerbare denuclearisering van het Koreaanse schiereiland.

De wetgevingsbesluiten werden via de schriftelijke procedure aangenomen. Zij bevatten de namen en specifieke motiveringen en worden bekendgemaakt in het Publicatieblad van 20 april 2018.

Download als PDF