Raad Buitenlandse Zaken, 16 april 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 16 april 2018, 20:01.

Videobeelden van de Raad Buitenlandse Zaken van 16 april 2018 in Luxemburg

Voornaamste resultaten

Syrië

De Ministers van Buitenlandse Zaken bespraken de jongste ontwikkelingen in Syrië, onder meer na de gerichte luchtaanvallen van de VS, Frankrijk en het VK op inrichtingen voor chemische wapens. In de aanloop naar de tweede conferentie in Brussel over ondersteuning van Syrië en de regio bespraken zij de noodzaak weer in te zetten op een politieke oplossing voor het conflict in het kader van het door de VN geleide proces van Genève. De Raad nam conclusies over Syrië aan.

De enige manier om een einde te maken aan het lijden van de Syrische bevolking bestaat erin alle mogelijke druk uit te oefenen op de partijen, met name het Syrische regime, opdat zij naar Genève gaan met het échte voornemen te onderhandelen. Er moet druk worden uitgeoefend - anders houdt het patroon van vernietiging gewoon aan.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Syrië: Raad neemt conclusies aan, 16/04/2018

Syrië: aanpak van de crisis door de Raad (achtergrondinformatie)

Ondersteuning van de toekomst van Syrië en de regio - conferentie in Brussel, 24-25/04/2018

Iran

De Raad wijdde een bespreking aan Iran. De ministers uitten nogmaals hun volledige eensgezindheid over de verdere uitvoering van het nucleair akkoord met Iran (gezamenlijk alomvattend actieplan - JCPOA). Zij ondersteunden de diplomatieke inspanningen die worden geleverd om ervoor te zorgen dat alle betrokken partijen sterk blijven hechten aan het akkoord.

"Wij hebben nogmaals onze sterke gehechtheid uitgesproken aan de verdere volledige uitvoering van het akkoord door iedereen in alle onderdelen ervan. Dit houdt ook steun in voor de inspanningen die met name Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk samen met de Amerikaanse regering leveren om aan een aantal bezwaren van President Trump tegemoet te komen, in het kader van het bestaande akkoord.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De ministers bespraken ook kwesties die buiten het JCPOA vallen, met name de rol van Iran in regionale conflicten, niet het minst in Syrië en Jemen, en de bedenkingen van de EU bij het programma voor ballistische raketten van Iran en de mensenrechtensituatie in het land. Deze punten worden buiten het bestek van het JCPOA behandeld, onder meer door middel van bestaande EU-sancties.

Beperkende maatregelen van de EU tegen Iran (achtergrondinformatie)

Rusland

De Raad wisselde van gedachten over Rusland. De Ministers van Buitenlandse Zaken bevestigden unaniem het belang van de in maart 2016 overeengekomen 5 leidende beginselen voor het EU-beleid ten aanzien van Rusland. Deze bieden een flexibel kader voor de betrekkingen van de EU met Rusland, waarin plaats is voor vastberadenheid met betrekking tot de waarden van de EU en voor selectieve betrokkenheid als er sprake is van een duidelijk belang voor de EU.

Tijdens de bespreking wezen de ministers van Buitenlandse Zaken er in de nasleep van de aanslag van Salisbury en in aansluiting op de conclusies van de Europese Raad met name op dat de EU en haar buurlanden weerbaarder moeten worden gemaakt tegen dreigingen uit Rusland, waaronder hybride dreigingen. Daartoe behoren Russische desinformatiecampagnes, in verband waarmee de ministers de werkzaamheden prezen van de East StratComms-taskforce bij de Europese Dienst voor extern optreden. De ministers van Buitenlandse Zaken wezen ook op het belang van het ondersteunen van het Russisch maatschappelijk middenveld en van de verdere ontwikkeling van intermenselijke contacten.

EU-betrekkingen met Rusland (website van de EDEO)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3613

Luxemburg

16 april 2018

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Voorlopige agenda, Raad Buitenlandse Zaken, 16 april 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Buitenlandse Zaken, 16 april 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Videobeelden van de zitting