Opening - fractievoorzitters veroordelen gebruik van chemische wapens in Syrië

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 18 april 2018.

Tijdens de opening van de plenaire zitting in Straatsburg herhaalde voorzitter Tajani dat het gebruik van chemische wapens een rode lijn is die niet straffeloos kan worden overschreden.

“Het Parlement moet vandaag luid en duidelijk stellen dat het gebruik van chemische wapens onacceptabel is en een rode lijn vormt die niet zonder gevolgen kan worden overschreden. Gegeven de ernst van de situatie moet het Parlement een sterke boodschap uitsturen bij de start van de zitting, zelfs nog voor het debat morgenmiddag met Hoge Vertegenwoordiger Mogherini en het debat morgenochtend met de President van de Franse Republiek Emmanuel Macron i.

Deze ernstige situatie neemt alle twijfel weg over de noodzaak van het opzetten van een effectief gezamenlijk buitenlands en defensiebeleid. Het huidige debat over de toekomstige begroting is een essentiële toets voor onze bereidheid om onszelf de middelen te geven om een echte mondiale speler te worden.”

Leiders van politieke fracties intervenieerden in het debat met een veroordeling van het gebruik van chemische wapens. De meeste van hen spraken hun steun uit voor de militaire acties van Amerikaanse, Franse en Britse zijde die als doel hadden om een einde te maken aan “de oorlogsmisdaden” van het regime van Assad. Anderen bekritiseerde de militaire acties omdat zij plaatshadden zonder een internationaal mandaat; ze benadrukten dat de-escalatie en vredesbesprekingen met deelname van alle actoren en geleid door de VN, zo snel mogelijk in gang moeten worden gezet.

Voorzitter Tajani zal vóór zijn speech morgenochtend verslag uitbrengen over dit debat aan de Franse president Macron.

Nieuwe parlementsleden

Aleksander GABELIC (S&D, SE) sinds 4 april 2018. Neemt de plaats in van Jens NILSSON

Dobromir Andrzej SOŚNIERZ (NA, PLI) sinds 22 maart 2018. Neemt de plaats in van Janusz KORWIN-MIKKE (NA, PL)

Vertrekkende parlementsleden

Gianni PITTELLA (S&D, IT) sinds 23 maart 2018

Lorenzo FONTANA (ENF, IT) sinds 23 maart 2018

Roberto SALVINI (ENF, IT) sinds 23 maart 2018

Geen wijzigingen van de agenda

Verzoeken van parlementscommissies om onderhandelingen met Raad en Commissie te starten

Besluiten van diverse parlementaire commissies om inter-institutionele onderhandelingen te starten (Artikel 69c) worden gepubliceerd op de website van de plenaire zitting.

Indien er voor dinsdag 24.00 uur geen verzoek is binnengekomen voor een stemming over het besluit om onderhandelingen te starten dan kunnen de parlementaire commissies deze aanvangen.