South Sudan: Council adopts conclusions

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 16 april 2018.

De Raad i nam op 16 april 2018 conclusies over Zuid‑Sudan aan.

In de conclusies wordt erop gewezen dat 2018 een kritiek jaar wordt voor het veiligstellen van de vrede in Zuid‑Sudan vanwege het aflopen van het mandaat van de overgangsregering van nationale eenheid, als vastgelegd in de overeenkomst over de oplossing van het conflict in Zuid-Sudan (ARCSS). Terwijl de ARCSS de basis blijft voor de besprekingen, moet rekening worden gehouden met de realiteit in het veld.

De Raad bevestigt dat de EU i zeer bezorgd blijft over de voortdurende gevechten en ernstige mensenrechten­schendingen, die gruwelijk menselijk lijden hebben veroorzaakt en het land hebben verwoest. In de conclusies roept de EU alle partijen bij de onderhandelingen op om de toekomst van het land en de behoeften van de bevolking centraal te stellen. Zij dringt er bij alle partijen in het conflict tevens op aan om de gevechten in Zuid‑Sudan onmiddellijk te staken en te goeder trouw deel te nemen aan het vredesproces.

Tot slot bevestigt de Raad dat de EU bereid blijft alle passende maatregelen toe te passen op degenen die het politieke proces belemmeren.

Naar de bladzijde "Vergaderingen" Download als PDF