EP-leden pleiten voor bescherming van journalisten en media-onafhankelijkheid

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 28 maart 2018.

EP-leden pleiten voor bescherming van journalisten en media-onafhankelijkheid

Na de moord op twee onderzoeksjournalisten en de opkomst van nepnieuws, riepen de EP-leden dinsdag op tot actie om mediavrijheid, pluralisme en onafhankelijkheid van de media te waarborgen.

Op 27 maart stemden leden van de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken voor een niet-wetgevende resolutie opgesteld door Barbara Spinelli (GUE/NGL, IT) over mediapluralisme en mediavrijheid in de Europese Unie i.

Geweld tegen journalisten

In oktober werd Daphne Caruana Galizia, een Maltese onderzoeksjournalist die bekend werd door haar onderzoek naar betrokkenen bij de Panama Papers, vermoord door een autobom op Malta. Een maand geleden werden de Slowaakse journalist Ján Kuciak, die onderzoek deed naar de maffia, en zijn verloofde, Martina Kušnírová, vermoord.

In de resolutie die op 27 maart 2018 is aangenomen, uitten de leden hun diepe zorg over het misbruik en geweld tegen journalisten in de lidstaten. Ze riepen op tot de oprichting van een onafhankelijk regelgevend orgaan, in samenwerking met journalistieke organisaties, om geweld en bedreigingen te kunnen melden en op te volgen.

Meer publieke financiering

De leden benadrukten ook de sleutelrol die de media spelen in een democratische samenleving en merkten op dat mediavrijheid, pluralisme en onafhankelijkheid cruciale onderdelen zijn van het recht op vrijheid van meningsuiting. Om deze waarden in de media te promoten en te beschermen, doen de leden een beroep op de lidstaten om te zorgen voor voldoende overheidsfinanciering.

De resolutie onderstreept ook het belang van het waarborgen van adequate arbeidsomstandigheden voor journalisten, wat betekent dat er geen externe druk, afhankelijkheid, kwetsbaarheid of instabiliteit mag zijn.

Nepnieuws

De EP-leden benadrukten de dreiging van nepnieuws en benadrukten het belang van het aanbieden van hoogwaardige informatie aan het publiek. Om de verspreiding van verkeerde informatie te voorkomen, moedigen ze sociale mediabedrijven en online platforms aan om tools te ontwikkelen waarmee gebruikers potentieel nepnieuws kunnen markeren en/of melden. Onpartijdige gecertificeerde externe controleorganisaties moeten voor de rectificatie zorgen.

Cyberpesten

Gezien de toename van cyberpesten, wraakporno en seksueel misbruik van kinderen pleiten de EP-leden voor nieuwe regels om het opsporen en de verwijdering van schadelijke inhoud van sociale media te waarborgen.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20180322STO00326

Gecreëerd: 28-03-2018 - 14:28