Staatssteun: Commissie concludeert dat de Nederlandse garantieregeling voor snelgroeiende middelgrote en grote ondernemingen geen steun inhoudt

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 26 maart 2018.

De Europese Commissie is van oordeel dat de "Uitgebreide groeifaciliteit" (ook bekend als de GO-regeling), een Nederlandse garantieregeling ter ondersteuning van middelgrote en grote ondernemingen, geen staatssteun inhoudt De doelstelling van de GO-regeling is het verbeteren van de toegang tot financiering voor bedrijven met een aanzienlijk groeipotentieel.

Volgens de GO-regeling verstrekt de Nederlandse staat garanties van 50 % op nieuwe leningen aan ondernemingen, voor maximaal 8 jaar. De GO-regeling loopt tot eind 2023, waarbij voor leninggaranties jaarlijks maximaal 400 miljoen EUR wordt uitgetrokken.

Leningen waarvoor in het kader van de regeling een garantie wordt verstrekt, kunnen variëren van 1,5 miljoen EUR tot 150 miljoen EUR; de banken die de leningen verstrekken, betalen hiervoor een garantievergoeding aan de Nederlandse staat. De Nederlandse autoriteiten verwachten dat deze regeling banken zal aanmoedigen om dergelijke leningen op grotere schaal te verstrekken dan nu het geval is.

De Commissie heeft vastgesteld dat de regeling zichzelf financiert omdat de Nederlandse staat voor de garanties een passende vergoeding ontvangt, bestaande uit administratieve kosten en een vergoeding van virtueel kapitaal. Dit is het kapitaal dat een onderneming die volgens marktvoorwaarden opereert, bij het verstrekken van een dergelijke garantie uit voorzorg zou reserveren.

De Commissie heeft dan ook geconcludeerd dat de garantieregeling van de Nederlandse staat geen staatssteun vormt aan banken, noch aan leningnemende ondernemingen.

Achtergrond

De staatssteunregels zijn bedoeld om tegemoet te komen aan de specifieke financieringsbehoeften van kleine en middelgrote ondernmingen (kmo's). Hierbij geldt met name:

  • Kmo's worden niet geacht in moeilijkheden te verkeren als zij minder dan drie jaar oud zijn. Gedurende deze periode kunnen zij alle vormen van staatssteun ontvangen.
  • Kleine ondernemingen kunnen gedurende de eerste vijf jaar van hun bestaan aanloopsteun ontvangen. Kmo's kunnen ook maximaal zeven jaar na hun eerste commerciële verkoop risicofinancieringsinvesteringen ontvangen.
  • Net als alle andere ondernemingen kunnen kmo's ook financiële steun van de overheid krijgen als deze conform de marktvoorwaarden wordt toegekend, zoals bij de Nederlandse GO-regeling het geval is.

De niet-vertrouwelijke versie van dit besluit komt, zodra eventuele vertrouwelijkheidskwesties zijn opgelost, onder zaaknummer SA.48350 beschikbaar in het publieke zaakregister op de website van DG Concurrentie van de Commissie.

IP/18/2561

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail