Raad Buitenlandse Zaken, 19 maart 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 19 maart 2018, 19:31.

Videobeelden van de Raad Buitenlandse Zaken van 19 maart 2018 in Brussel

De EU veroordeelt het geweld in Syrië

Livestreaming

Livestreaming

19 maart 2018

08:00 Aankomsten

12:30 Opmerkingen van HV Mogherini en Kang Kyung‑wha, Minister van Buitenlandse Zaken van Zuid‑Korea

16:30 Persconferentie

Planning onder voorbehoud

Voornaamste resultaten

Actuele kwesties

Aan het begin van de zitting bespraken de hoge vertegenwoordiger en de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU de aanval in Salisbury. Zij namen een verklaring aan waarin de Europese Unie haar onvoorwaardelijke solidariteit met het VK betuigt, evenals haar steun voor de inspanningen van het VK om de verantwoordelijken voor deze misdaad voor het gerecht te brengen.

Verklaring van de Raad Buitenlandse Zaken over de aanval in Salisbury

Syrië

De Ministers van Buitenlandse Zaken namen met Staffan de Mistura, speciaal gezant van de secretaris-generaal van de VN voor Syrië, de jongste ontwikkelingen in Syrië door. De ministers hadden lof voor zijn niet-aflatende inspanningen om een politieke oplossing voor het conflict door te drukken. Zij betuigden hun volledige steun voor deze inspanningen, en herhaalden dat de EU steeds duidelijk heeft gesteld dat dit conflict niet militair kan worden opgelost.

De Ministers van Buitenlandse Zaken spraken hun bezorgdheid uit over de steeds slechter wordende humanitaire situatie, met name in Afrin en Oost-Ghouta. Zij riepen alle betrokkenen op Resolutie 2401 van de VN-Veiligheidsraad onmiddellijk en volledig uit te voeren. Zij gingen ook dieper in op de mogelijke gevolgen van de situatie in Syrië voor de ruimere regio.

De Raad besprak tevens de aanstaande tweede conferentie "Supporting the future of Syria and the region", die op 24 en 25 april 2018 in Brussel zal worden gehouden en gezamenlijk zal worden voorgezeten door de EU en de VN.

Wij willen van de conferentie in Brussel gebruikmaken om een duidelijke boodschap van de internationale gemeenschap af te geven dat het geweld moet stoppen en dat een begin moet worden gemaakt met het politieke proces.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

Syrië: aanpak van de crisis door de Raad (achtergrondinformatie)

Iran

De Raad wijdde een bespreking aan Iran. De ministers onderstreepten hoe belangrijk het nucleair akkoord met Iran, het JCPOA, is voor de veiligheid van de regio en daarbuiten. Zij wezen erop dat alle betrokken partijen zich moeten blijven inzetten voor het akkoord.

Wij hechten strategisch belang aan de volledige uitvoering van het akkoord door alle partijen. Het gaat hier over onze veiligheid, zowel voor Europa als de rest van de wereld.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De ministers bespraken ook andere onderwerpen die buiten het JCPOA vallen, met name het programma van Iran voor ballistische raketten en de rol van Iran in de toenemende spanningen in de regio, onder meer in Syrië en Jemen. In haar persconferentie benadrukte de hoge vertegenwoordiger dat deze punten buiten het nucleair akkoord moeten worden behandeld, en zij voegde eraan toe dat er eensgezindheid was zowel over de noodzaak het JCPOA te behouden als over de noodzaak een dialoog met Iran over regionale kwesties te voeren.

Koreaans schiereiland

De Ministers van Buitenlandse Zaken van de EU en de hoge vertegenwoordiger hadden een informele lunch met Kang Kyung‑wha, de Zuid‑Koreaanse Minister van Buitenlandse Zaken. Zij concentreerden zich op de situatie op het Koreaanse schiereiland, in het licht van de recente mededelingen van de Noord-Koreaanse leiders.

De ministers keken vooruit naar de top tussen Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in april, en naar de aangekondigde ontmoeting tussen Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump. Deze topontmoetingen zouden immers de nodige voorwaarden kunnen scheppen voor een diplomatieke oplossing gericht op de volledige, controleerbare en onomkeerbare denuclearisering van het Koreaanse schiereiland.

Het verheugde de EU-ministers dat Zuid-Korea zich inzet om de spanningen op het schiereiland te doen afnemen en de intra-Koreaanse betrekkingen te verbeteren.

Videobeelden van de persverklaringen van hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini en Kang Kyung-wha, Minister van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea

Oekraïne

De Raad wisselde van gedachten over Oekraïne. De ministers spraken hun waardering uit over het bezoek van de hoge vertegenwoordiger aan Kiev op 11 en 12 maart. Zij bogen zich over de jongste ontwikkelingen, met name in het hervormingsproces. In de aanloop naar de conferentie over hervormingen voor Oekraïne die op 27 juni in Kopenhagen plaatsvindt, verwelkomden zij de vooruitgang in de economische hervormingen, maar onderstreepten zij tegelijkertijd dat de inspanningen op een aantal andere gebieden, zoals het gerechtelijk apparaat en de strijd tegen corruptie, moeten worden opgevoerd.

Eén dag nadat het 4 jaar geleden was dat de Krim illegaal werd ingelijfd, herhaalde de Raad dat hij vasthoudt aan zijn beleid van niet-erkenning en dat hij de onverkorte uitvoering van de Minsk-akkoorden blijft steunen. De ministers spraken hun bezorgdheid uit over de humanitaire situatie in het oosten van Oekraïne, en herhaalden dat zij het werk van de OVSE in de regio ten volle steunen.

Betrekkingen van de EU met Oekraïne (achtergrondinformatie)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3608

Brussel

19 maart 2018

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda, Raad Buitenlandse Zaken, 19 maart 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Buitenlandse Zaken, 19 maart 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Indicatief programma, Raad Buitenlandse Zaken, 19 maart 2018

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR