Gebruik van chemische wapens in Syrië: EU voegt 4 personen toe aan sanctielijst

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 19 maart 2018.

De Raad i heeft op 19 maart 2018 4 personen toegevoegd aan de lijst van personen op wie beperkende maatregelen van de EU i tegen het Syrische regime van toepassing zijn. De EU plaatste deze 4 personen op de lijst vanwege hun rol bij de ontwikkeling en inzet van chemische wapens tegen de burgerbevolking, in overeenstemming met het EU-beleid tegen de proliferatie en het gebruik van chemische wapens.

Het gaat om een hoge militair en 3 wetenschappers van het Scientific Studies and Research Centre, het overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en productie van niet-conventionele wapens, waaronder chemische wapens, en van raketten om die wapens af te vuren. Op deze entiteit zijn sinds 1 december 2011 beperkende EU-maatregelen van toepassing.

De EU stelde al op 17 juli 2017 beperkende maatregelen tegen personen in Syrië in vanwege hun rol bij de ontwikkeling en inzet van chemische wapens.

Na het besluit van vandaag zijn in totaal 261 personen onderworpen aan een reisverbod en een bevriezing van tegoeden, omdat zij verantwoordelijk zijn voor de gewelddadige onderdrukking van de burgerbevolking, baat hebben bij of steun verlenen aan het regime en/of banden hebben met dergelijke personen.

Daarnaast zijn van 67 entiteiten de tegoeden bevroren. Meer in het algemeen omvatten de momenteel geldende sancties tegen Syrië een olie-embargo, beperkingen op bepaalde investeringen, een bevriezing van tegoeden van de Syrische centrale bank die in de EU worden aangehouden, exportbeperkingen voor apparatuur en technologie die voor binnenlandse repressie zouden kunnen worden gebruikt of voor toezicht op of interceptie van internetcommunicatie of telefoongesprekken. Deze maatregelen werden laatstelijk verlengd op 29 mei 2017 en zijn van kracht tot 1 juni 2018.

De EU blijft vastbesloten een duurzame politieke oplossing voor het conflict in Syrië te vinden binnen het bestaande, door de VN overeengekomen kader. Zoals verklaard in haar in april 2017 aangenomen Syriëstrategie, is de EU van mening dat een militaire oplossing voor het conflict uitgesloten is, en verleent zij uitdrukkelijke steun aan het werk van de speciale VN-gezant en aan de intra-Syrische besprekingen in Genève.

De wetgevingsbesluiten die de Raad heeft aangenomen, met inbegrip van de namen van de betrokkenen, worden bekendgemaakt in het Publicatieblad van 19 maart 2018.

Download als PDF