Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken (over Werkgelegenheid en Sociaal Beleid), 15 maart 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 15 maart 2018, 18:31.

Videobeelden van de Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken (Sociaal Beleid) op 15 maart 2018 in Brussel

Livestreaming

Livestreaming

15 maart 2018

9:45 Openbare zitting

14:30 Openbare zitting

16:30 Persconferentie

Planning onder voorbehoud

Voornaamste resultaten

De Raad heeft de toekomst van een sociaal Europa na 2020 besproken. De ministers gaven aan hoe het werkgelegenheids- en sociaal beleid er volgens hen in de toekomst moet uitzien om meer sociale en economische convergentie te bewerkstelligen. Zij wisselden ook van gedachten over hoe de gevolgen van de digitalisering voor de arbeidsmarkt moeten worden opgevangen. Dit debat onder ministers zal bijdragen aan het ruimere debat over de toekomst van Europa.

De ministers wezen er opnieuw op dat zij gehecht zijn aan een Unie die meer kansen voor opwaartse sociale ontwikkeling en economische groei creëert en waar de werkgelegenheid en de sociale normen naar elkaar toegroeien. Om bij te dragen tot meer banen, meer sociale cohesie en meer mobiliteit, onderwijs en opleiding voor iedereen, moet voldoende worden geïnvesteerd.

Biser Petkov, Bulgaars Minister van Arbeid en Sociaal Beleid en voorzitter van de Raad

De Raad hield een oriënterend debat over het dichten van de loonkloof tussen mannen en vrouwen, een van de doelstellingen van de Europese pijler van sociale rechten. De ministers bespraken hoe beloning in de EU transparanter kan worden gemaakt en welke nationale maatregelen het best hebben gewerkt in de strijd tegen horizontale en verticale gendersegregatie op de arbeidsmarkt.

De Raad nam een aanbeveling aan voor een Europees kader voor hoogwaardige en doeltreffende leerlingplaatsen. Het kader moet mee leiden tot een hoogopgeleide en hooggekwalificeerde beroepsbevolking die kan inspelen op de behoeften van de arbeidsmarkt.

De Raad nam in het kader van het Europees Semester 2018 conclusies aan over de jaarlijkse groeianalyse en het gezamenlijk verslag over de werkgelegenheid, die politieke sturing bieden op het gebied van werkgelegenheid en sociaal beleid. De Commissie presenteerde aan de Raad een overzicht van de landverslagen voor 2018.

De Raad keurde de kernboodschappen van het Comité voor de werkgelegenheid inzake de implementatie van de jongerengarantie goed.

De ministers maakten de balans op van de voorbereidingen van de tripartiete sociale top op 21 maart met het in de praktijk brengen van de Europese pijler van sociale rechten als voornaamste thema.

Facebook: Raad van de Europese Unie

Europese pijler van sociale rechten: proclamatie en ondertekening (persmededeling, 17/11/2017)

Europese pijler van sociale rechten

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3606

Brussel

15 maart 2018

Vooraf (documenten)

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken, 15 maart 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Voorlopige agenda, Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken, 15 maart 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Indicatief programma

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN


1.

Relevante EU dossiers