Moord op Ján Kuciak: EP-leden willen onderzoek en bescherming journalisten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 14 maart 2018.
  • Onafhankelijk en grondig onderzoek nodig, met volledige betrokkenheid van Europol
  • Betere EU- en nationale voorschriften om de veiligheid van journalisten te waarborgen
  • Efficiënter toezicht op de besteding van EU-middelen

Europol moet volledig worden betrokken bij het onderzoek naar de moord op de Slowaakse journalist Ján Kuciak en zijn verloofde, en de EU moet journalisten en klokkenluiders beter beschermen.

Dat was de belangrijkste boodschap van het debat dat woensdag werd gehouden na de moord op de Slowaakse onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde Martina Kušnírová.

De leden van het Europees Parlement riepen op tot een onafhankelijk, internationaal en grondig onderzoek dat de daders voor het gerecht zou brengen en drongen aan op betere regels op zowel nationaal als EU-niveau om de veiligheid van journalisten, bloggers en klokkenluiders te waarborgen.

Tijdens de plenaire vergadering is ook gesproken over de onthullingen van de Kuciak in zijn laatste postuum gepubliceerde artikel over het vermeende misbruik van EU-middelen in Slowakije en mogelijke banden tussen georganiseerde misdaadgroepen en Slowaakse politici.

De leden van het Europees Parlement riepen op tot een diepgaand onderzoek naar deze beschuldigingen, waarbij ook OLAF (het fraudebestrijdingsbureau van de EU) betrokken moet zijn, en drongen er bij de Europese Commissie op aan om het jaarlijkse EU-corruptiebestrijdingsverslag opnieuw te publiceren.

Individuele verklaringen van de eerste sprekersronde:

Video-opnamen van het plenaire debat zullen binnenkort beschikbaar zijn op de plenaire website en op EP Live.

Het debat zal worden gebaseerd op de bevindingen van een zeskoppige ad hoc-delegatie van EP-leden dat op 8-9 maart een bezoek bracht aan Slowakije om de situatie ter plaatse te onderzoeken. Het zal worden afgesloten met een resolutie waarover tijdens de plenaire vergadering van 16 en 19 april in Straatsburg zal worden gestemd.

Het Europees Parlement hield een minuut stilte tijdens de plenaire sessie op 28 februari ter ere van Kuciak en Kušnírová. Voorzitter Antonio Tajani veroordeelde de moorden sterk, benadrukte dat er voor persvrijheid moet worden gezorgd en riep de Slowaakse autoriteiten op de waarheid aan het licht te brengen.