EP-leden debatteren over toekomstige betrekkingen tussen EU en VK na Brexit

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 14 maart 2018.

Elk kader voor de toekomstige betrekkingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk moet de integriteit van de interne markt en de vier vrijheden respecteren, zo benadrukken de EP-leden.

De leden van het Europees Parlement i herhaalden dat een associatieovereenkomst tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk een passend kader zou kunnen bieden voor toekomstige betrekkingen. Ze debatteerden op dinsdag met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker i en hoofdonderhandelaar Michel Barnier i over de stand van zaken in de onderhandelingen inzake Brexit.

Ze benadrukten echter ook dat, ongeacht de vorm van de toekomstige betrekkingen, het de integriteit van de interne markt, de douane-unie en vier vrijheden van de EU moet eerbiedigen en de rechtsorde van de EU moet waarborgen zonder benadering per sector.

Tot slot hebben de leden van het Europees Parlement erop aangedrongen dat de gezamenlijke toezeggingen van de EU en het Verenigd Koninkrijk inzake burgerrechten, financiële verplichtingen en de Ierse grenskwestie worden vertaald in een ordelijke terugtrekkingsovereenkomst, die moet worden afgerond voordat een eventuele overgangsperiode kan beginnen.

Afzonderlijke verklaringen (replays):

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker

Viceminister Panayotova voor het Bulgaarse voorzitterschap van de Raad

Elmar Brok (EPP, DE)

Roberto Gualtieri (S&D, IT)

Peter van Dalen (ECR, NL)

Guy Verhofstadt (ALDE, BE)

Philippe Lamberts (Griekenland/EFA, BE)

Gabi Zimmer (GUE/NLG, DE)

Nigel Farage (EFDD, Verenigd Koninkrijk)

Janice Atkinson (ENF, UK)

Alle debatten (video)