Onderzoek naar benoeming Selmayr

Jean-Claude Juncker en Selmayr
Bron: © European Union, 2016

De commissie begrotingscontrole i van het Europees Parlement i vindt dat de procedure voor benoeming van een secretaris-generaal van de Europese Commissie i moet worden heroverwogen. Zij stelt dit voor na een onderzoek naar de recente benoeming van de Duitser Martin Selmayr.

Selmayr werd in februari benoemd als secretaris-generaal van de Europese Commissie. Dat is de hoogste ambtelijke post binnen die Europese instelling. De benoeming vond plaats op de dag dat zijn voorganger, de Nederlander Alexander Italianer, aankondigde dat hij die plek op 1 maart zou verlaten. Selmayr was net daarvoor benoemd tot adjunct secretaris-generaal.

Hoewel het Europees Parlement medio april in meerderheid voor een resolutie stemde die vraagt om het terugdraaien van de benoeming, heeft de Europese Commissie aangegeven dat Selmayr gewoon aanblijft. Volgens de Commissie zijn er bij de benoemingsprocedure geen regels overtreden.

Inhoudsopgave van deze pagina:

1.

De benoeming van Selmayr

Selmayr was tot voor kort kabinetschef van Commissievoorzitter Juncker i. De positie van adjunct secretaris-generaal van de Commissie werd vacant en Selmayr solliciteerde. Binnen enkele weken was het geregeld. Aan dit soort benoemingen gaat een lange procedure vooraf met een reeks officiële gesprekken en assessments. Selmayr was na het terugtrekken van Clara Martinez Alberola, die onder Selmayr werkte in het team van Juncker, de enige overgebleven kandidaat. Diezelfde Clara Martinez Alberola volgde Selmayr op als kabinetschef van Juncker.

2.

Onze Brusselse correspondent Jan Werts over Selmayr

Jan Werts

"...Brussel is al dagen in rep en roer wegens de onverwachte benoeming van Martin Selmayr tot secretaris-generaal (SG) van de Commissie. De 47-jarige Duitser heeft als bijnaam ‘het Monster van Berlaymont’ (Europees hoofdkantoor). Als kabinetschef van Juncker is hij de schrik van het ambtelijk apparaat. Juncker moest schaamteloos creatief met de regels omgaan om zijn rechterhand per 1 maart te parachuteren op de hoogste ambtelijke Commissiepost met dertigduizend ondergeschikten. Niemand betwijfelt overigens de kwaliteiten van de nieuwe SG, maar men vreest wel zijn werkwijze als stormram.

De Nederlandse SG van de Commissie, Alexander Italianer, pas 2,5 jaar op zijn post, vertrekt onverwacht. Meestal zit zo iemand daar tien jaar. Met ‘pitbull’ Selmayr bezetten Duitsers nu in vrijwel alle EU instellingen de ambtelijke top, voornamelijk met SG’s van christendemocratisch snit. Bovendien bezetten de christendemocraten alle voorzitterszetels: Tusk bij de Europese Raad, Juncker bij de Commissie en Antonio Tajani i bij het Europees Parlement.

Selmayrs benoeming houdt de Brusselse correspondenten enorm bezig. Dit verloopt onder aanvoering van vooral Frankrijk (jaloers) waar de media er schande van spreken. Want Berlijn claimt volgend jaar de laatste ontbrekende scalp. De President van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi i, vertrekt dan. De Italiaan maakt naar verwachting plaats voor Jens Weidmann, nu President van de Bundesbank.

Bijna alle Nederlandse Europarlementariërs willen dat Selmayr zich terugtrekt. Deze 'politieke' aanstelling moet ongedaan worden gemaakt, aldus een debat in het NOS-programma Europa deze week. De nieuwe SG zou namelijk in ruil voor zijn promotie de Europese commissarissen beloftes hebben gedaan over een riante wachtgeldregeling en andere douceurtjes na hun vertrek. Het Europees Parlement zet de kwestie op de agenda. Dan moet blijken of genoemde grove beschuldigingen echt wel hout snijden, wat nogal onwaarschijnlijk lijkt. ..."

3.

Meer informatie