Opening: Voorzitter Tajani roept op tot duurzaam staakt-het-vuren in Syrië

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 12 maart 2018.

Bij de opening van de zitting in Straatsburg riep Voorzitter Tajani i op tot de beëindiging van het geweld in Ghouta: "Niets kan de slachting van onschuldige mensen rechtvaardigen".

“Het offensief in Oost-Ghouta heeft geleid tot meer dan duizend doden en duizenden gewonden”, zo zei de Voorzitter. “De geweldsspiraal wordt steeds erger en iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen, ook degenen die bij het proces van Astana betrokken zijn.”

Voorzitter Tajani riep op tot onmiddellijke tenuitvoerlegging van de resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Een duurzaam staakt-het-vuren is volgens hem nodig om gewonden en zieken te kunnen evacueren. “Er moet een politieke oplossing worden gevonden in het kader van het proces van Genève”, voegde hij eraan toe.

“In Syrië gaat de mensheid verloren. Laten we onze eigen menselijkheid niet verliezen", zo sprak Voorzitter Tajani.

Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag van dit jaar verklaarde de Voorzitter dat het Europees Parlement i blijft aandringen op gendergelijkheid. “De strijd duurt voort en we zijn er nog steeds niet", aldus Voorzitter Tajani.

“Er zijn te weinig vrouwen in leidinggevende functies en nog steeds niet genoeg vrouwen vertegenwoordigd in de technologische industrie. Slechts 24% van de managers is vrouw. Wereldwijd zijn er 655 miljoen minder vrouwen dan mannen economisch actief”, voegde hij eraan toe.

“Er is een cultuuromslag nodig om verandering teweeg te brengen en het afgelopen jaar heeft de strijd tegen stereotypen terrein gewonnen, zoals met de wereldwijde #MeToo campagne.” De Voorzitter dankte degenen die een verzoekschrift hebben ondertekend om een einde te maken aan seksuele intimidatie in het Europees Parlement.

Wijziging van de agenda

Maandag

Het debat over de verklaring van de Commissie over het "Integriteitsbeleid van de Commissie, met name de benoeming van de secretaris-generaal van de Commissie" zal worden afgesloten met een resolutie waarover in een volgende plenaire vergadering zal worden gestemd.

Verzoeken van commissies om onderhandelingen te openen met de Raad en Commissie

De besluiten van verschillende commissies om interinstitutionele onderhandelingen aan te vangen (Artikel 69c van het Reglement) worden op de site van de plenaire vergadering gepubliceerd.

Indien voor dinsdag 24.00 uur geen verzoek is ingediend over een plenaire stemming over het besluit tot de opening van de onderhandelingen, kunnen de commissies onderhandelingen aanvangen.