Versterken van de positie van vrouwen in de ICT

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 9 maart 2018.

Vrouwen zijn in de ICT-sector ondervertegenwoordigd en verdienen minder dan mannen. Het Parlement roept op tot actie om de situatie te verbeteren.

De digitale sector biedt hooggekwalificeerde, goedbetaalde banen, maar slaagt er niet in veel vrouwen aan te trekken en in dienst te nemen.

Informatie- en communicatietechnologie (ICT) is een groeiende sector die jaarlijks 120.000 nieuwe banen creëert. In 2014 vertegenwoordigde de sector 4,2% van het bruto binnenlands product van de EU. Naar verwachting zal de EU in 2020 echter 900.000 geschoolde ICT-werknemers tekortkomen.

Vrouwen zijn dus nog steeds ondervertegenwoordigd in deze sector: ze zijn minder geneigd om studies op dit gebied te volgen en zijn ook veel minder vertegenwoordigd op de ICT-banenmarkt.

Vrouwen vormden slechts 17,2% van de 1,4 miljoen mensen die in 2015 hebben gekozen voor de ICT-sector in de EU en slechts 16,7% van de bijna 8,2 miljoen die in 2016 in de EU als ICT-specialist zijn aangeworven.

De situatie is ook rampzalig in vergelijking met andere industrieën. Vrouwen nemen slechts 19% van de leidinggevende posities in de ICT-sector in, terwijl het gemiddelde voor andere sectoren 45% is.

In 2016 namen de leden een resolutie aan over gendergelijkheid en het versterken van de positie van de vrouw in het digitale tijdperk.

EP-lid Terry Reintke (Groenen/EVA), rapporteur, zei: "We wilden benadrukken dat er een genderkloof is binnen wat we de digitale revolutie noemen. Er is een kloof en heel vaak worden vrouwen buitengesloten. We wilden suggesties doen hoe we dat kunnen veranderen."

Bekijk hier een Facebook-interview met haar.

De EU heeft al veel initiatieven genomen om vrouwen te stimuleren en aan te moedigen een ICT-gerelateerde loopbaan te beginnen, waaronder de EU-CodeWeek, de Grote Coalitie voor digitale banen, het Europese Netwerk van Vrouwelijke Webondernemers, de Europese Startup Leiders Club, de Europese Digitale Vaardigheden Awards en de EU-prijs voor vrouwelijke innovators.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20180301STO98927

Gecreëerd: 09-03-2018 - 17:44