Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 8-9 maart 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 8 maart 2018, 20:01.

Videobeelden van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (Binnenlandse Zaken) van 8 maart 2018 in Brussel.

Livestreaming

Livestreaming

8 maart 2018

8:00 Aankomsten

17:45 Openbare zitting

18:00 Persconferentie

9 maart 2018

8:30 Aankomsten

10:00 Openbare zitting

15:00 Persconferentie

Planning onder voorbehoud

Voornaamste resultaten

Binnenlandse zaken (donderdag 8 maart)

Samenwerking met de Westelijke Balkan over veiligheid

De ministers wisselden op basis van de mededeling van de Commissie van 6 februari van gedachten over samenwerking met de Westelijke Balkan op het gebied van interne veiligheid en terrorismebestrijding.

Zij spraken vooral over manieren om de betrokkenheid van de lidstaten met de Westelijke Balkan te vergroten en over punten die verdere maatregelen vereisen. De ministers formuleerden ook een aantal mogelijke doelstellingen op korte termijn.

Veiligheid in de Westelijke Balkan heeft rechtstreekse gevolgen voor de veiligheid in de EU. Wij willen beter samenwerken met de regio om de dreigingen van georganiseerde misdaad en terrorisme te bestrijden, en zo de veiligheid van de EU-burgers te vergroten.

Valentin Radev, Minister van Binnenlandse Zaken van Bulgarije

Het resultaat van dit debat zal worden meegenomen in de voorbereiding van de top EU-Westelijke Balkan, die op 17 mei in Sofia plaatsvindt. Daarnaast kondigde het voorzitterschap aan dat het in juni een vergadering op het niveau van hoge ambtenaren met de Westelijke Balkan wil beleggen.

Interoperabiliteit

De ministers bespraken de voorstellen van de Commissie over onderlinge interoperabiliteit van de EU-informatiesystemen. Doel van de voorstellen is het opzoeken en vergelijken van gegevens in EU-informatiesystemen te verbeteren.

De ministers gingen met name na of de voorgestelde interoperabiliteitscomponenten een passend antwoord bieden op de behoeften, of op EU-niveau voorbereidende coördinatie moet gebeuren voor de uitvoering op nationaal niveau, of er extra componenten nodig zijn, en of de Commissie en de lidstaten moeten nadenken over de haalbaarheid van andere elementen om de resterende informatielacunes te verhelpen en bij te dragen aan een interoperabel landschap.

Na deze bespreking zal de behandeling van de voorstellen op technisch niveau worden voorgezet.

Achtergrondnota van het voorzitterschap over interoperabiliteit

Infographic over interoperabiliteit

Overige punten

Tijdens de lunch spraken de ministers over de doeltreffendste manieren om terroristische online-inhoud aan te pakken. Zij onderstreepten dat de bestaande werkzaamheden moesten worden voortgezet en dat de grote internetondernemingen hun afspraken moeten nakomen.

De Raad benoemde de Belgische Catherine De Bolle tot nieuwe uitvoerend directeur van Europol.

Europol: Raad benoemt Catherine De Bolle tot uitvoerend directeur (persmededeling, 08/03/2018)

Videobeelden van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (Justitie) van 9 maart 2018 in Brussel.

Justitie (vrijdag 9 maart)

Richtlijn bestrijding van fraude met andere betaalmiddelen dan contanten

De ministers kwamen het standpunt van de Raad overeen voor de richtlijn betreffende de bestrijding van fraude met andere betaalmiddelen dan contanten. Met de richtlijn komt er een duidelijk, solide en technologieneutraal kader voor het bestrijden van fraude met elektronische en digitale betaalmiddelen zoals digitale portemonnees, mobiele betalingen, bankkaarten of virtuele valuta.

Er wordt steeds meer gefraudeerd met creditcards en bij onlineshopping. Niet alleen worden daardoor criminele groeperingen gefinancierd, maar ook wordt de ontwikkeling van de digitale eengemaakte markt ondermijnd, omdat mensen steeds terughoudender worden om online te winkelen. We moeten hier een eind aan maken en fraudeurs een duidelijk signaal geven dat ze niet langer kunnen profiteren van de mazen in de wetgeving tussen lidstaten. Er komen nu strenge gemeenschappelijke regels om fraude daadwerkelijk te bestraffen.

Tsetska Tsatsjeva, Minister van Justitie van Bulgarije

Verzekeringsdistributie: Raad stelt toepassing van nieuwe regels uit (persmededeling, 09/03/2018)

Elektronisch bewijsmateriaal

De ministers herhaalden dat een juridisch kader voor grensoverschrijdende toegang tot elektronisch bewijs belangrijk is, en spoorden de Commissie aan haar voorstel spoedig te voltooien. De Commissie kondigde aan haar voorstel in april te presenteren.

Voorts spraken de ministers over de ontwikkelingen op internationaal niveau, met name in de VS en bij de Raad van Europa, en zij benadrukten dat hiermee in toekomstige EU-wetgeving rekening moet worden gehouden.

Europees Openbaar Ministerie (EOM)

De Raad werd door de Commissie bijgepraat over de uitvoering van de EOM-verordening.

De lidstaten bevestigden dat zij van nabij willen worden betrokken bij de concrete oprichting van het EOM en dat er moet worden gezorgd voor een goede samenwerking tussen het EOM en andere organen zoals Eurojust, Olaf en Europol. Tijdens de discussie kondigde Malta aan dat het wil deelnemen aan het EOM.

Het EOM zal bevoegd zijn om, onder bepaalde voorwaarden, EU-fraude en andere strafbare feiten die de financiële belangen van de Unie schaden, te onderzoeken en te vervolgen. Het EOM zal de Europese en nationale rechts­handhavingsinspanningen ter bestrijding van EU-fraude bundelen.

20 lidstaten bevestigen de instelling van een Europees Openbaar Ministerie (persmededeling, 12/10/2017)

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3603

Brussel

8-9 maart 2018

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda, Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 08-09 maart 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslaging, Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 08-09 maart 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 08-09 maart 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Indicatief programma

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Stemuitslagen zitting


1.

Relevante EU dossiers