De Europese trein: Waar zit Nederland?
DEN HAAG (PDC i) - “Wer nicht redet, wird nicht gehört.” Zo opende Bernard Steunenberg gisteren het tweede Actualiteitendebat van Democratie in Debat 2018. Met de herleving van de Frans-Duitse as en het aankomend vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, zijn de ogen op Nederland gericht. Wordt het tijd voor Nederland om kleur te bekennen in Europa? Bernard Steunenberg ging over deze vraag in gesprek met Anne Mulder i, Bert van Slooten i en Bram van Ojik i. Kees Boonman i modereerde de avond.
In het kader van de discussie over Europa wordt vaak gezegd dat Rutte geen visie heeft. Bram van Ojik was het daar niet mee eens. “De Commissie wil uitbreiding, Rutte is altijd de eerste om te zeggen dat hij dat niet wil. Dat is toch een visie?” Volgens Bernard Steunenberg is die visie echter niet de juiste visie. Hij vergeleek Europa met een voortrazende trein, met Nederland nu in één van de achterste wagons. “Rutte zit achteraan de trein en roept stop stop, in plaats van vooraan mee te bepalen met snelheid en richting,” merkte hij op.
Anne Mulder dacht daar anders over. “Als je lidstaten individueel sterker maakt, hoeft die trein waar u het over heeft niet eens te vertrekken.” Hij is van mening dat Europa zorg moet dragen voor grensoverschrijdende problemen als migratie en veiligheid, die landen niet individueel op kunnen lossen. Voor overige zaken zijn lidstaten zelf verantwoordelijk.
Bram van Ojik was het niet eens met Anne Mulder. Volgens hem zegt Rutte ‘nee’ tegen de grote vragen die op tafel liggen en is dat een probleem. “Lidstaten zijn verantwoordelijk en Europa mag helpen de risico’s te verkleinen. Zo werkt het niet.”
Bert van Slooten wees Bram van Ojik erop dat Rutte geen ‘nee’ zegt tegen Europa, maar wél voorwaarden stelt aan de Europese samenwerking. Hij benadrukte ook dat diplomaten in Brussel het juist goed vinden dat “Nederland zich er weer een beetje mee bemoeit.”
Hoewel de panelleden het niet met elkaar eens waren over de rol van Nederland in Europa, waren ze wél allemaal blij dat deze discussie in ieder geval weer gevoerd wordt. Want zoals Bernard Steunenberg al zei; wie niet meepraat, wordt niet gehoord. En als Nederland niet meepraat, wordt ze niet gehoord.