Bankenunie: spaarders beschermen, banken versterken
In reactie op de financiële crisis en de schuldencrisis in de eurozone, willen de EP-leden de stabiliteit van het banksysteem waarborgen en kleine spaarders beschermen.
Het jaarverslag over de bankenunie werd op 1 maart in de plenaire vergadering goedgekeurd.
De EU is van plan om de bankenunie op drie pijlers te bouwen: toezicht op de grootste Europese banken door de ECB, een gemeenschappelijk afwikkelingsregime voor banken in moeilijkheden en een gemeenschappelijke depositoverzekering om kleine spaarders te beschermen.
Terwijl er over de eerste twee pijlers reeds overeenstemming is bereikt, is er nog geen akkoord over een depositoverzekering.
Identificeren van risico's voor de stabiliteit
Sinds het begin van de financiële crisis in 2008 zijn meer dan 1500 banken in de EU gesloten. Als toezichthouder van de grootste banken van de EU wil de ECB ervoor zorgen dat alle risico's voor de financiële stabiliteit zo snel mogelijk worden aangepakt.
In juni 2017 stelde de ECB bijvoorbeeld vast dat twee Italiaanse banken bijna failliet gingen omdat ze niet genoeg vermogen konden aantrekken om verliezen op hun niet-renderende leningen te dekken.
Rapporteur Sander Loones (ECR, België): "De ECB zou de indicatoren moeten verbeteren die worden gebruikt om een mogelijke verslechtering van de financiële situatie van een bank te bepalen."
De voorraad niet-renderende leningen bedroeg in juli 2017 €1000 miljard. Loones: "Toezichthouders zouden sneller moeten handelen. Ze zouden ook strengere eisen kunnen stellen aan de identificatie van leningen die risico lopen."
Afschermen failliete banken
Wanneer een bank failliet gaat, mag dit de bredere economie niet schaden. De resolutie is de reguliere herstructurering van een bank door een EU-afwikkelingsautoriteit, de Single Resolution Board, wanneer de bank failliet gaat of waarschijnlijk failliet gaat.
Loones: "Er moet nu prioriteit worden gegeven aan het aanpakken van de overweldigende risico's die nog steeds bestaan in bepaalde nationale banksystemen. En elke overeenkomst over het Europees Monetair Fonds moet ervoor zorgen dat, in dergelijke gevallen, de banken uiteindelijk zelf de rekening betalen. "
Kleine spaarders beschermen
In november 2015 heeft de Commissie voorgesteld om een Europees depositoverzekeringsstelsel (EDIS) op te zetten voor bankdeposito's in het eurogebied. Dit zou een sterkere en meer gelijke bescherming bieden voor kleine spaarders in het geval van bankproblemen.
Loones: "Een gemeenschappelijk depositoverzekeringssysteem dat eerlijk moet zijn voor elke burger, of die nu Duits of Italiaans is, moet dit principe belichamen. Ten eerste moet er risicovermindering zijn en alleen dan kan er sprake zijn van risicodeling. Ik ben ervan overtuigd dat een dergelijk evenwicht tussen verantwoordelijkheid en solidariteit te vinden is."
Het Parlement maakte zich hard om kleine spaarders te beschermen nadat de financiële crisis toesloeg. Alle spaargelden tot €100.000 worden nu beschermd door nationale depositogarantiestelsels in de hele EU.
Productinformatie
REF.: 20180222STO98437
Gecreëerd: 07-03-2018 - 14:56