Raad Buitenlandse Zaken (Defensie), 6 maart 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 6 maart 2018, 18:00.

Videobeelden van de Raad Buitenlandse Zaken (Defensie) van 6 maart 2018

Voornaamste resultaten

Permanente gestructureerde samenwerking (PESCO)

Vandaag hebben we samen met de Ministers van Defensie een historische eerste zitting van de Raad gehad in het kader van de permanente gestructureerde samenwerking. Wij hebben een collectieve verantwoordelijkheid om de besluiten en toezeggingen van de lidstaten die aan de PESCO deelnemen, waar te maken.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De Ministers van Defensie hebben voor het eerst in "PESCO-samenstelling" vergaderd. Dit betekent dat, hoewel ministers uit alle lidstaten aanwezig waren, alleen vertegenwoordigers van de lidstaten die meedoen aan de PESCO deelnamen aan de aanneming van rechtsteksten. Vandaag namen zij een formeel besluit over de lijst met projecten die in de PESCO moeten worden uitgewerkt. Daarnaast stelden zij een aanbeveling voor een stappenplan voor de uitvoering vast.

De Ministers van Defensie onderstreepten in hun besprekingen het belang van de uitvoering van de PESCO-projecten en van het voortzetten van de inspanningen om de komende maanden de procedures en "governance" (de wijze waarop de PESCO wordt geleid) vast te leggen.

Raad neemt stappenplan aan voor uitvoering van de permanente gestructureerde samenwerking (PESCO)

Samenwerking EU-NAVO

De samenwerking tussen de NAVO en de Europese Unie is nog nooit zo goed geweest als nu. Onze inspanningen om de veiligheid en defensie van de EU én de samenwerking tussen de EU en de NAVO te versterken zijn volledig complementair en samenhangend.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De Ministers van Defensie bespraken de samenwerking tussen de EU en de NAVO met adjunct-secretaris-generaal van de NAVO, Rose Gottemoeller. De ministers wezen op het belang van de lopende werkzaamheden inzake 74 voorstellen op 7 verschillende gebieden - werkzaamheden die de EU samen met de NAVO uitvoert en die de twee organisaties dichter bij elkaar hebben gebracht dan ooit tevoren. De ministers benadrukten dat met de uitvoering vorderingen moeten worden gemaakt om meer concrete resultaten te boeken. Zij legden de nadruk op samenwerking op gebieden als weerbaarheid, cyberbeveiliging en de bestrijding van hybride bedreigingen, en met name militaire mobiliteit.

De ministers wezen er ook op dat nauwere Europese defensiesamenwerking zorgt voor een sterkere Europese pijler binnen de NAVO, en dat deze werkzaamheden volledig complementair zijn met die van de NAVO. Zij verwelkomden het initiatief van de voorzitter van de Europese Raad, de voorzitter van de Europese Commissie en de secretaris-generaal van de NAVO om een nieuwe verklaring op te stellen als een nieuwe politieke impuls voor de samenwerking tussen beide organisaties. De nieuwe verklaring zou in de marge van de komende NAVO-top in juli kunnen worden ondertekend.

Samenwerking EU‑NAVO - factsheet (EDEO)

Veiligheid en defensie

De EU-Ministers van Defensie wisselden van gedachten over de bredere aspecten van veiligheids- en defensiesamenwerking, waaronder de samenhang tussen lopende EU-initiatieven op het gebied van defensie. De bespreking ging onder andere over het Europees defensiefonds en de lopende werkzaamheden tot goedkeuring van de verordening tot instelling van een industrieel ontwikkelingsprogramma voor de Europese defensie.

De ministers onderstreepten daarnaast het belang van militaire mobiliteit voor de totstandbrenging van meer samenwerking tussen de EU-lidstaten onderling en tussen de EU en de NAVO. Ook werd gewezen op de betekenis van toereikende middelen en financiële instrumenten om het nieuwe ambitieniveau van de EU op het gebied van veiligheid en defensie waar te maken. In dit verband presenteerde de hoge vertegenwoordiger haar voorstel voor een Europese vredesfaciliteit buiten de EU-begroting om, waarvoor de voorbereidingen de komende maanden zullen worden voortgezet.

EU-samenwerking inzake veiligheid en defensie (achtergrondinformatie)

Opleidingsmissies

Tijdens de lunch evalueerden de Ministers van Defensie de GVDB-missies en -operaties van de EU. Zij richtten zich op de drie niet-uitvoerende militaire opleidingsmissies in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Mali en Somalië.

De Ministers van Defensie waren ingenomen met de toegevoegde waarde van het militair plannings- en uitvoeringsvermogen (MPCC), dat sinds de oprichting een jaar geleden verantwoordelijk is voor de operationele planning en uitvoering van de drie missies. De ministers onderstreepten dat zij vastbesloten zijn zowel het MPCC als de opleidingsteams ter plaatse met voldoende personeel te blijven steunen.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3602

Brussel

6 maart 2018

Vooraf (documenten)

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Buitenlandse Zaken (Defensie), 6 maart 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Herziene voorlopige agenda, Raad Buitenlandse Zaken (Defensie), 6 maart 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN


1.

Relevante EU dossiers