Main topics and media events 5 - 18 March 2018

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 2 maart 2018.

Overzicht van de belangrijkste onderwerpen die de Raad i de komende twee weken zal bespreken.

Raad Milieu i, maandag 5 maart

Een groot deel van de zitting zal gewijd worden aan de circulaire economie: kunststoffen, chemische stoffen, producten, afvalstoffen en eco-innovatie staan op de agenda. Voorts zullen de ministers door de Commissie worden bijgepraat over het voorstel inzake CO2-emissienormen voor personenauto’s en voor lichte bedrijfsvoertuigen. De Raad zal tot slot van gedachten wisselen over de vergroening van het Europees Semester.

Raad Buitenlandse Zaken (Defensie), dinsdag 6 maart

De Ministers van Defensie zullen spreken over de permanente gestructureerde samenwerking (PESCO). Vervolgens zullen zij van gedachten wisselen over veiligheid en defensie. De Raad zal voorts de EU-opleidingsmissies in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Mali en Somalië evalueren. Tijdens de lunch zal, samen met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg i, de samenwerking met de NAVO worden besproken.

Raad Justitie en Binnenlandse Zaken i (Binnenlandse Zaken), donderdag 8 maart

Op donderdag zullen de Ministers van Binnenlandse Zaken het vooral hebben over veiligheidsvraagstukken. Ook zullen zij de stand van zaken met betrekking tot migratie doornemen.

Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (Justitie), vrijdag 9 maart

De Raad zal zich buigen over de richtlijn ter bestrijding van fraude met andere betaalmiddelen dan contanten, en over de zogeheten verordening Brussel IIbis betreffende huwelijkszaken en de ouderlijke verantwoordelijkheid.

Raad Concurrentievermogen (Interne Markt en Industrie), maandag 12 maart

De Raad zal spreken over de digitalisering van de EU-economie, de volgende stappen ter verdieping van de interne markt, en beperkingen in de dienstenmarkten. Naar verwachting zullen conclusies worden aangenomen over het industriebeleid.

Raad Economische en Financiële Zaken i, dinsdag 13 maart

De ministers zullen zich buigen over voorstellen inzake regelingen voor fiscale planning en inzake het bankwezen, evenals over beleidsmonitoring en macro-economische onevenwichtigheden in het kader van het Europees Semester 2018.

Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken i (Werkgelegenheid en Sociaal Beleid), donderdag 15 maart

De Raad zal een oriënterend debat houden over de toekomst van een sociaal Europa na 2020, en over het dichten van de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Doel is bij te dragen tot de doelstellingen van de Europese pijler van sociale rechten. De Raad zal nota nemen van de vorderingen met de uitvoering van de jongerengarantie. De Raad zal naar verwachting een aanbeveling inzake een Europees kader voor hoogwaardige en doeltreffende leerlingplaatsen aannemen.

Download als PDF