Belangrijkste thema's en media-evenementen, 26 februari - 11 maart 2018

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 23 februari 2018.

Overzicht van de belangrijkste onderwerpen die de Raad de komende twee weken zal bespreken.

Raad Buitenlandse Zaken, 26 februari

De Raad zal conclusies over de Republiek Moldavië bespreken en deze mogelijk aannemen. De Ministers van Buitenlandse Zaken i zullen zich buigen over Venezuela en de vooruitzichten voor het vredesproces in het Midden-Oosten. Ook zullen zij zich voorbereiden op een lunch met vertegenwoordigers van de Liga van Arabische Staten (LAS). De lunch zal de gelegenheid bieden om te bespreken hoe de EU i samen met de Arabische Liga nieuwe opties kan verkennen om tot een twee­staten­oplossing te komen.

Raad Algemene Zaken, 27 februari

De Raad zal de voorbereidingen voor de Europese Raad i van maart starten. De Commissie zal haar met redenen omkleed voorstel krachtens artikel 7, lid 1, VEU over de rechtsstaat in Polen aan de Raad voorleggen.

Raad Algemene Zaken (art. 50), 27 februari

De Raad zal, in EU-27-samenstelling, door hoofdonderhandelaar van de Commissie Michel Barnier i ingelicht worden over de stand van de brexitonderhandelingen met het VK. Vervolgens zal de Raad zich buigen over een geannoteerde ontwerpagenda voor de volgende bijeenkomst van de Europese Raad (artikel 50).

Raad Milieu, maandag 5 maart

Een groot deel van de zitting zal gewijd worden aan de circulaire economie: kunststoffen, chemische stoffen, producten, afvalstoffen en eco-innovatie staan op de agenda. Voorts zullen de ministers door de Commissie worden bijgepraat over het voorstel inzake CO2-emissienormen voor personenauto’s en voor lichte bedrijfsvoertuigen. De Raad zal tot slot van gedachten wisselen over de vergroening van het Europees Semester.

Raad Buitenlandse Zaken (Defensie), dinsdag 6 maart

De Ministers van Defensie zullen spreken over de permanente gestructureerde samenwerking (PESCO). Vervolgens zullen zij van gedachten wisselen over veiligheid en defensie. De Raad zal voorts de EU-opleidingsmissies in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Mali en Somalië evalueren. Tijdens de lunch zal, samen met de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg i, de samenwerking met de NAVO worden besproken.

Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (Binnenlandse Zaken), donderdag 8 maart

Op donderdag zullen de Ministers van Binnenlandse Zaken het vooral hebben over veiligheidsvraagstukken. Ook zullen zij de stand van zaken met betrekking tot migratie doornemen.

Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (Justitie), vrijdag 9 maart

De Raad zal zich buigen over de richtlijn ter bestrijding van fraude met andere betaalmiddelen dan contanten, en over de zogeheten verordening Brussel IIbis betreffende huwelijkszaken en de ouderlijke verantwoordelijkheid.

Download als PDF