Mogelijk uitbreiding EU naar Westelijke Balkan in 2025

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op donderdag 8 februari 2018.

Dinsdag 6 februari debatteerde het Europees Parlement in zijn plenaire vergadering over de nieuwe uitbreidingsstrategie voor de Westelijke Balkan, die op dezelfde dag is gepubliceerd door de Europese Commissie. De zes landen wordt in dit beleidsdocument toetreding tot de EU in het vooruitzicht gesteld in 2025, mits zij aan de voorwaarden voldoen. “De Westelijke Balkan is al onderdeel van Europa: we zijn historisch en geografisch verbonden en delen dezelfde kansen en uitdagingen, nu en in de toekomst,” aldus Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini.

De strategie bevat concrete voorstellen op het gebied van de rechtsstaat, veiligheid, migratie, sociaaleconomische ontwikkeling, connectiviteit en verzoening. De politieke groepen, met uitzondering van de EFDD en ENF, verwelkomden de strategie. Volgens de EVP, S&D en de Groenen is een stabiele, veilige en welvarende Unie niet mogelijk zonder integratie van de Westelijke Balkan. Verschillende groepen benadrukten echter ook dat de grensconflicten in de regio eerst beslecht moeten worden voordat toetreding mogelijk is. Ook moeten de zes (aspirant) kandidaat-lidstaten werk maken van het bestrijden van corruptie en georganiseerde misdaad en voldoen - in wetgeving en in praktijk - aan de criteria ten aanzien van rechtsstaat en mensenrechten.

De behandeling van de EU-uitbreidingsstrategie voor de Westelijke Balkan is een prioritair dossier voor de commissie Europese Zaken. De commissie heeft een kabinetsappreciatie gevraagd van het EU-voorstel gevraagd. Van 7 tot en met 9 mei brengt een delegatie van de commissie Europese Zaken een werkbezoek aan de regio. Op 17 mei is een informele top over de Westelijke Balkan gepland in Sofia, Bulgarije.

  • 06/02: Plenaire vergadering EP over uitbreidingsstrategie voor de Westelijke Balkan