Raad Landbouw en Visserij, 29 januari 2018 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 29 januari 2018, 20:31.

Beelden van de Raad Landbouw en Visserij van 29 januari 2018

Livestreaming

Livestreaming

29 januari 2018

10:10 Openbare zitting

18:15 Persconferentie

Planning onder voorbehoud

Europa's landbouw voorbereiden op de wereld van morgen.

Voornaamste resultaten

Het voorzitterschap heeft zijn werkprogramma en prioriteiten op het gebied van landbouw en visserij voorgesteld, met name voor het debat over de modernisering en vereenvoudiging van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) na 2020 en de landbouwbegroting in het volgende meerjarig financieel kader. Andere prioriteiten zijn onder meer oneerlijke handelspraktijken, bosbouw, toezicht op de marktsituatie en lopende handelsbesprekingen. Duurzaam diergezondheidsbeheer en het pakket diergeneesmiddelen staan ook bovenaan de agenda voor de komende zes maanden, samen met de meerjarige beheersplannen en technische maatregelen met betrekking tot visserij.

De toekomst van voeding en landbouw: het gemeenschappelijk landbouwbeleid na 2020

De toekomst van het GLB is niet alleen voor de komende zes maanden van ons voorzitterschap maar voor de gehele Unie de voornaamste prioriteit. Daarom hebben wij besloten al onze debatten in het openbaar te voeren. Wij willen de aanzet geven tot een open debat dat het toekomstige GLB beter maakt en het de juiste instrumenten biedt om concurrerend te zijn en duurzaam, hoe moeilijk dat ook is.

Rumen Porozjanov, Minister van Landbouw, Voedselvoorziening en Bosbouw van Bulgarije en voorzitter van de Raad

De ministers wisselden van gedachten over de mededeling van de Commissie over "De toekomst van voedsel en landbouw", waarin zij haar toekomstvisie voor het GLB na 2020 uiteenzet. In een openbare zitting besteedde de Raad specifieke aandacht aan de toegevoegde waarde van het GLB, de belangrijkste doelstellingen die de EU moet handhaven en de passende mate van subsidiariteit.

De ministers benadrukten de toegevoegde waarde van het GLB voor landbouwers, burgers en de samenleving als geheel, evenals de sleutelrol ervan bij het realiseren van een eerlijk inkomen voor landbouwers, het waarborgen van de voedselzekerheid en de voedselproductie in de hele EU, het helpen beperken van milieugevolgen en klimaatverandering, en het bestendigen van sterke en duurzame plattelandsgebieden. Ook achtten de ministers het belangrijk dat het GLB over voldoende middelen blijft beschikken, zodat die toegevoegde waarde kan worden gehandhaafd.

Met betrekking tot duurzaamheid waarschuwden de ministers voor een eventuele hernationalisering van het landbouwbeleid - het meest beproefde van alle beleidsgebieden - en beklemtoonden zij dat, hoewel het GLB flexibeler moet zijn en beter moet kunnen inspelen op de nationale omstandigheden en behoeften, het gevaar bestaat dat het nieuwe uitvoeringssysteem leidt tot een grotere administratieve belasting, verstoorde concurrentie en vertragingen in de terugbetaling van rechtstreekse betalingen.

Markten en handel

De Commissie informeerde de Raad over de jongste ontwikkelingen op de belangrijkste landbouwmarkten, in het bijzonder die voor zuivel, suiker en varkensvlees, en over de stand van zaken in verband met handelsgerelateerde landbouwvraagstukken, met bijzondere aandacht voor de onderhandelingen met Mexico, Mercosur en in het kader van de WTO.

De ministers waren ingenomen met de in het algemeen gunstige economische situatie en vooruitzichten voor de voornaamste landbouwmarkten, maar herhaalden ook dat zij vastbesloten zijn toekomstige ontwikkelingen nauwlettend te volgen, met name in verband met sanitaire en fytosanitaire kwesties, moeilijke weersomstandigheden en de mogelijke gevolgen van vrijhandelsakkoorden voor gevoelige landbouwproducten.

Andere agendapunten

Tijdens een informele lunch spraken de ministers over een eventuele gecoördineerde EU-aanpak voor de EU-participatie in de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en de verkiezing van de volgende directeur-generaal van de FAO.

De ministers werden ingelicht over:

de situatie op de Poolse markten voor suiker en varkensvlees

het beheer van overheidsvoorraden van mageremelkpoeder

de conclusies van de recente ministeriële conferentie over Xylella fastidiosa

de Afrikaanse varkenspest

het 10e "Global Forum for Food and Agriculture"

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3593

Brussel

29 januari 2018

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda, Raad Landbouw en Visserij, 29 januari 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A-punten, wetgevingsberaadslagingen, Raad Landbouw en Visserij, 29 januari 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Lijst van A‑punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Landbouw en Visserij, 29 januari 2018 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Stemuitslagen zitting