Waarborgen dat directe buitenlandse investeringen niet schadelijk zijn voor Europese belangen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 26 januari 2018.

De Europarlementsleden beoordelen momenteel een voorstel voor een wettelijk kader voor het screenen van buitenlandse directe investeringen in de EU i.

Internationale investeringen zijn een bron van groei voor de economie van de EU, goed voor 36% van de in de EU geproduceerde rijkdom en 7,6 miljoen banen.In 2016 waren de directe buitenlandse investeringen goed voor € 280 miljard, met Zwitserland (55 miljard euro) en de Verenigde Staten (€ 54 miljard) als belangrijkste investeerders.

Echter, recente overnames door buitenlandse staatsbedrijven van energie- en transportinfrastructuren, zoals havens en hi-tech bedrijven, maken Europese overheden ongerust over technologieoverdracht en kritieke infrastructuren in handen van opkomende machten zoals China en Rusland.

Screening van buitenlandse directe investeringen

Er zijn momenteel twaalf lidstaten met mechanismen om mogelijke risico's van directe buitenlandse investeringen te evalueren (Portugal, Spanje, Frankrijk, VK, Italië, Oostenrijk, Luxemburg, Duitsland, Polen, Litouwen, Letland en Finland). Handelspartners zoals de VS, Rusland, Japan, China en Australië doen ook soortgelijke beoordelingen.

Op 14 september presenteerde de Europese Commissie een voorstel voor een wettelijk kader voor het screenen van buitenlandse directe investeringen in de EU op grond van de veiligheid van de openbare orde.

Het voorstel omvat een Europees kader voor de screening van buitenlandse directe investeringen door de lidstaten; een samenwerkingsmechanisme tussen de Commissie en de lidstaten om de gevolgen voor de veiligheid in andere EU-landen te evalueren en de transparantie van overnames te vergroten. Op grond van het voorstel zou de Commissie in staat zijn om investeringen te onderzoeken die gevolgen kunnen hebben voor EU-programma's zoals Horizon 2020 en Galileo.

Standpunt van het Parlement

De leden evalueren momenteel het Commissievoorstel. "Onze onderlinge afhankelijkheid vereist dat wij het in groter verband zien. De overname van een bedrijf kan van invloed zijn op de veiligheid aan de andere kant van Europa (...) we zouden op zijn minst informatie moeten uitwisselen," zei Franck Proust (EVP, FR) , rapporteur over het voorstel, tijdens een vergadering op 23 januari met EU-commissaris voor internationale handel, Cecilia Malmström i, deskundigen en bedrijfsorganisaties

De meeste leden verwelkomden het voorstel en de uitwisseling van informatie over buitenlandse directe investeringen maar er werden ook zorgen geuit over de reikwijdte en criteria van het mechanisme, inclusief de definitie van wat beschouwd kan worden als een risico voor de veiligheid. Sommige leden waren ook bezorgd over Chinese en Russische overnames en riepen op tot de noodzaak om belemmeringen voor EU-investeringen in beide landen weg te nemen waardoor de wederkerigheid wordt gewaarborgd.

Meer weten? Lees de briefing over wat het EP doet om de uitdagingen en kansen van globalisering in goede banen te leiden.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20180122STO92231

Gecreëerd: 26-01-2018 - 12:45