Vrouwenbesnijdenis treft half miljoen slachtoffers in EU

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 25 januari 2018.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:1:11)

Een half miljoen vrouwen in de EU i en maar liefst 200 miljoen mensen wereldwijd leven met de gevolgen van vrouwenbesnijdenis.

Vrouwenbesnijdenis is één van de meest wrede schendingen van de mensenrechten van vrouwen. Het bestaat uit het gedeeltelijk of volledig verwijderen van de uitwendige vrouwelijke genitaliën en wordt het meest uitgevoerd bij meisjes tussen vijf en acht jaar, meestal onder deplorabele hygiënische omstandigheden. Het heeft geen medische voordelen en kan levenslange ernstige lichamelijke en psychische gevolgen hebben. De EP-leden herhalen hun oproep om deze barbaarse praktijken wereldwijd te stoppen in het kader van de Internationale Dag van Nultolerantie tegen Vrouwenbesnijdenis op 6 februari.

Vrouwenbesnijdenis wordt nog steeds uitgevoerd in sommige landen in Azië, Afrika en het Midden-Oosten. Echter, jonge meisjes in geëmigreerde gezinnen zijn soms ook niet veilig in de EU, waar deze praktijken als misdaad wordt beschouwd. Rond de van vrouwenbesnijdenis.

"Cultuur, gewoonten, religie, traditie of zogenaamde 'eer' kunnen geen rechtvaardiging zijn voor gewelddadigheden tegen vrouwen," zegt Vilija Blinkevičiūtė i, Voorzitter van de parlementaire commissie Gendergelijkheid.

In 2013 onthulde de EU een nieuwe strategie om deze praktijk te stoppen, de leden vragen nu om een overzicht van de Commissie over de actie die hiertegen is ondernomen. De leden pleiten ook voor de hoogste beschermingsnormen voor asielzoekers die asiel aanvragen op gronden die verband houden met vrouwenbesnijdenis. Verder vragen zij de lidstaten om meer waakzaamheid bij het opsporen, onderzoeken en vervolgen van zaken van vrouwenbesnijdenis.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20180122STO92230

Gecreëerd: 25-01-2018 - 16:46