Investeren in Afrika: de EU en de Bill & Melinda Gates Foundation trekken nog eens € 100 miljoen uit

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op donderdag 25 januari 2018.

De Bill & Melinda Gates Foundation heeft aangekondigd bij te willen dragen aan het EU-plan voor externe investeringen.

De Gates Foundation zal 50 miljoen dollar (40,9 miljoen euro) bijdragen aan financiering, plus nog eens 12,5 miljoen dollar (10,2 miljoen euro) aan technische bijstand, ten behoeve van investeringsprojecten in de gezondheidszorg in Afrika via het EU-kader ter bevordering van duurzame investeringen in Afrika.

Door middelen aldus te bundelen wordt de particuliere sector hopelijk aangemoedigd extra te investeren om de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen te verwezenlijken en kunnen succesvolle projecten sneller worden uitgebreid. De Europese Commissie i verheugt zich over deze substantiële steun voor haar inspanningen ten behoeve van duurzame ontwikkeling in Afrika, en verhoogt haar eigen bijdrage met ook nog eens 50 miljoen euro.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker i: "De EU neemt een derde van de buitenlandse directe investeringen in Afrika voor haar rekening - wat bijdraagt tot groei en werkgelegenheid op beide continenten. We moeten echter meer doen om het ondernemingsklimaat te verbeteren en Afrikaanse innovatoren een groeiplatform te bieden. De deelname van de particuliere sector en van liefdadigheidsinstellingen is daarvoor onontbeerlijk, dus ik ben de Bill & Melinda Gates Foundation zeer dankbaar voor hun broodnodige steun. Het is een investering in onze gezamenlijke toekomst. In het partnerschap tussen Europa en Afrika steunen we elkaar en helpen we elkaar om ons te ontwikkelen en de wereld veiliger, stabieler en duurzamer te maken.”

Bill Gates: "Een betere gezondheid leidt tot een florerende samenleving en meer productiviteit. Sinds 2000 is in Afrika ten zuiden van de Sahara op dit vlak veel vooruitgang geboekt, maar we moeten meer doen om onderzoek en innovatie ten behoeve van armen te stimuleren. Het is fantastisch dat de Europese Commissie, in partnerschap met Afrikaanse landen, het voortouw neemt om diepgewortelde ongelijkheden op het gebied van gezondheid weg te werken. Hiermee krijgen mensen de kans zichzelf en hun gemeenschappen uit de armoede te tillen.

Dit nieuwe partnerschap op het gebied van gezondheid volgt op een eerste initiatief samen met de EU, dat op 12 december 2017 tijdens de "One Planet"-top in Parijs werd aangekondigd en waarmee steun wordt verleend voor instrumenten en technieken ten behoeve van kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden. In het kader van dat initiatief stelt de Commissie 270 miljoen euro beschikbaar en de Bill & Melinda Gates Foundation 300 miljoen dollar (244,7 miljoen euro), om landbouwonderzoek te financieren om de armste boeren te helpen zich beter aan te passen aan de steeds moeilijkere teeltomstandigheden als gevolgd van de klimaatverandering. Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en andere EU-lidstaten zullen ook deelnemen aan dit programma.

Achtergrond

De Europese Unie en Afrika werken samen aan gemeenschappelijke problemen, door te investeren in jongeren, duurzame ontwikkeling, vrede en veiligheid, goed bestuur en beter migratiebeheer te bevorderen en investeringen op het Afrikaanse continent te stimuleren.

In september 2017 werd het EU-plan voor externe investeringen goedgekeurd, dat tot doel heeft investeringen in partnerlanden in Afrika en het Europese nabuurschap te stimuleren, met name door middel van het nieuwe Europees Fonds voor duurzame ontwikkeling (EFDO), dat 1,5 miljard euro omvat.

Het ambitieuze fonds dient ter ondersteuning van innovatieve financiële instrumenten zoals garanties om particuliere investeringen te stimuleren. Met 4,1 miljard euro uit de EU-begroting zal het investeringsplan tussen nu en 2020 tot 44 miljard euro aan particuliere investeringen helpen genereren. De investeringen zijn hoofdzakelijk gericht op de verbetering van de sociale en economische infrastructuur, bijvoorbeeld gemeentelijke infrastructuur en buurtdiensten, op kleine en middelgrote ondernemingen, op microfinanciering en op werkgelegenheidsprojecten, vooral voor jongeren.

Meer informatie

Bill & Melinda Gates Foundation

Website van het EU-plan voor externe investeringen

Factsheet over het partnerschap tussen Afrika en de EU

Factsheet over het plan voor externe investeringen en Gids

Aanpassing aan de klimaatverandering - EU en de Bill & Melinda Gates Foundation schroeven investeringen op in onderzoek op het gebied van innovatie en landbouw

IP/18/361

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail