Integratie van migranten: Commissie presenteert toolkit om lidstaten te helpen optimaal gebruik te maken van EU-fondsen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op woensdag 24 januari 2018.

Vandaag presenteert de Commissie een toolkit om nationale en regionale overheden te helpen strategieën en projecten op te zetten voor de integratie van migranten en de daarvoor beschikbare EU i-financiering te vinden.

Het doel van de toolkit is te helpen bij het ontwerpen van lokale integratiestrategieën, nog in de huidige begrotingsperiode 2014-2020, met de steun van EU-middelen die in synergie worden gebruikt.

Dimitris Avramopoulos i, commissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap, zei hierover: "Vandaag investeren in het integratiebeleid is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat Europa ook in de toekomst een welvarende, samenhangende en inclusieve samenleving blijft. Dat is onze prioriteit voor de komende jaren. Enkel via succesvolle integratie kunnen wij van migratie een echte opportuniteit maken voor iedereen, voor onze burgers, voor migranten en vluchtelingen en voor onze samenlevingen in het algemeen."

Marianne Thyssen i, commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit, voegde daaraan toe: "Het is belangrijk optimaal gebruik te maken van EU-fondsen, zoals het Europees Sociaal Fonds, om de integratie van mensen met een migrantenachtergrond te bevorderen en tegelijkertijd te blijven investeren in de bestaande beroepsbevolking van de EU. Daarnaast hebben wij een instrument ontwikkeld voor het opstellen van een vaardigheidsprofiel, dat onderdanen van derde landen helpt hun vaardigheden op de Europese arbeidsmarkt te presenteren."

Corina Crețu i, commissaris voor Regionaal Beleid, verklaarde: "Het is de ambitie van de EU het migratieprobleem om te buigen in kansen voor onze samenlevingen en economieën. Deze toolkit is een stap in die richting, en zal bijdragen tot een succesvolle integratie van migranten op lokaal niveau, met de steun van de EU en haar fondsen."

De toolkit behandelt vijf prioriteiten voor holistische en doeltreffende integratiestrategieën op lange termijn: opvang, onderwijs, werk, huisvesting en toegang tot openbare diensten. De toolkit bevat een lijst van de grootste uitdagingen die in het kader van die vijf prioriteiten moeten worden aangepakt en er worden passende steunmaatregelen voorgesteld, samen met het geschikte EU-fonds.

Op het gebied van onderwijs kunnen bijvoorbeeld verschillende EU-fondsen worden gecombineerd om te komen tot inclusievere en niet-gesegregeerde scholen: verbeterde en toegankelijke voorzieningen kunnen worden gefinancierd door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO). Het Europees Sociaal Fonds (ESF) en het AMIF kunnen speciale opleidingen voor onderwijzend personeel ondersteunen om hen te helpen schooluitval tegen te gaan, en het FEAD kan materiële hulp bieden voor studenten met speciale behoeften.

De lidstaten en de regio's hebben een breed scala van EU-instrumenten ter beschikking voor de financiering van verschillende soorten projecten op het gebied van integratie — van taalcursussen en gezondheidszorg bij aankomst tot hulp voor migranten bij het vinden van werk, huisvesting en een plaats in de samenleving. Die instrumenten omvatten financiering uit hoofde van de Europese structuur- en investeringsfondsen (ESI-fondsen), het Fonds voor asiel, migratie en integratie (AMIF) en het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD).

Achtergrond:

De verantwoordelijkheid voor integratie ligt in de eerste plaats bij de lidstaten, maar de EU heeft in haar Actieplan inzake integratie van 2016 maatregelen vastgesteld om de lidstaten aan te moedigen en te ondersteunen bij hun inspanningen om de integratie van onderdanen van derde landen te bevorderen. Het actieplan omvat gerichte financiering en instrumenten ten behoeve van de sociale en economische samenhang in de lidstaten.

Daarnaast omvat de nieuwe agenda voor vaardigheden voor Europa de ontwikkeling van het instrument voor het opstellen van een vaardigheidsprofiel voor onderdanen van derde landen. Dat off- en online-instrument zal het voor onderdanen van derde landen mogelijk maken hun vaardigheden, kwalificaties en ervaring te presenteren op een manier die in de hele Europese Unie goed wordt begrepen door werkgevers, aanbieders van onderwijs en opleiding en organisaties die werken met migranten.

Tijdens de tussentijdse evaluatie van het begrotingskader 2014-2020 heeft de Commissie voorgesteld in de huidige cohesieverordening een nieuwe investeringsprioriteit te introduceren, die enkel is gewijd aan de integratie van migranten. Het doel daarvan is ervoor te zorgen dat de cohesiebeleidsprogramma's gemakkelijker kunnen worden gewijzigd om financiering te herbestemmen voor de nieuwe prioriteiten die voortvloeien uit de migratieproblematiek.

Meer informatie:

Toolkit on the use of EU funds for the integration of people with a migrant background

Lancering van de toolkit in het Europees Economisch en Sociaal Comité

@Avramopoulos @MarianneThyssen@CorinaCretuEU

@EUHomeAffairs @EU_Social @EU_Regional

IP/18/364

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail