Zimbabwe: Raad neemt conclusies aan na politieke omslag

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 22 januari 2018.

De Raad i heeft op 22 januari 2018 de volgende conclusies aangenomen over Zimbabwe:

  • De huidige politieke omslag in Zimbabwe wekt hoge verwachtingen bij alle Zimbabwanen. Hij kan de weg vrijmaken voor een volledige terugkeer naar de rechtsstaat, binnen een grondwettelijk kader en onder burgerlijk bestuur, en daarmee voor de voorbereiding en uitvoering van hoognodige politieke en economische hervormingen.
  • De EU i bevestigt opnieuw dat zij - op basis van gemeenschappelijke waarden gericht op mensenrechten, democratische beginselen en de rechtsstaat - bereid is, onder meer door middel van een gestructureerde politieke dialoog, constructief samen te werken met de nieuwe autoriteiten, met politieke actoren van alle stromingen en met het maatschappelijk middenveld. Zij zal dit doen in overleg met Afrikaanse en internationale partners.
  • De komende verkiezingen zullen een essentiële stap zijn. De EU juicht het toe dat de autoriteiten hebben toegezegd verkiezingen te houden in overeenstemming met de grondwet, en onderstreept dat de voorwaarden moeten worden gecreëerd om deze verkiezingen vreedzaam, inclusief, geloofwaardig en transparant te laten verlopen. De EU staat welwillend tegenover deelname aan verkiezingswaarneming, mits aan de vereiste voorwaarden is voldaan en het op uitnodiging van de regering van Zimbabwe gebeurt.
  • De EU is verheugd over het voornemen van de Zimbabwaanse autoriteiten om economische hervormingen door te voeren die gericht zijn op het scheppen van werkgelegenheid, groei en duurzame ontwikkeling op lange termijn, en bevestigt opnieuw bereid te zijn de planning en uitvoering van de hoognodige structurele veranderingen en de bevordering van goed bestuur te ondersteunen. In dit verband zal de EU - op basis van een duidelijk en tijdgebonden economisch en politiek hervormingsprogramma - de autoriteiten helpen om op korte termijn de constructieve dialoog met internationale financiële instellingen te hervatten.
  • De EU is te allen tijde bereid de door Zimbabwe geboekte vooruitgang mee te nemen in haar beleid ten aanzien van het land.

Naar de bladzijde "Vergaderingen" Download als PDF