Terugblik op de plenaire vergadering: toekomst Europa, Brexit, pulsvisserij en duurzame energie

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 19 januari 2018.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:1:)

De toekomst van Europa, de invloed van Russische propaganda, nieuwe doelen voor hernieuwbare energie en het afsnijden van terrorismefinanciering: terugblik op de plenaire vergadering.

Uitdagingen voor de toekomst

Toen hij op woensdag het Parlement toesprak over , zei de premier van Ierland, Leo Varadkar: "Gebaseerd op de verworvenheden van het verleden, hebben we opnieuw zin om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan". Hij zei verder dat "het Ierse volk zeer dankbaar is voor de onwankelbare steun van dit Parlement" tijdens de Brexit-onderhandelingen".

Het moeilijkste deel van de Brexit-onderhandelingen moet nog komen

In een debat op dinsdag waarschuwden de leden het Verenigd Koninkrijk om een ​​overgangsovereenkomst niet als vanzelfsprekend te beschouwen in de lopende Brexit-onderhandelingen. Ze riepen het land ook op om duidelijk te maken wat het verwacht van zijn toekomstige betrekkingen met de EU.

Strengere uitvoercontroles op spionagetechnologie

Het Parlement heeft woensdag gestemd om de uitvoercontroles uit te breiden tot producten voor tweeërlei gebruik die zowel voor militaire als voor civiele doeleinden kunnen worden gebruikt. Producten voor civiel gebruik in Europa mogen niet elders worden misbruikt om burgers te bespioneren of onder druk te zetten, zeiden de leden.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:1:30)

Nieuwe EU-regels over hoe, waar en wanneer vis kan worden gevangen

Dinsdag hebben de leden gestemd voor nieuwe visserijregels om de vangsten van kwetsbare bestanden, zoals jonge vis te beperken, elektrische pulsvisserij te verbieden en meer regionale flexibiliteit voor vissers mogelijk te maken.

35% -doelstelling voor hernieuwbare energie

Op woensdag stemde het Parlement voor de invoering van bindende doelstellingen op EU-niveau voor een verbetering van de energie-efficiëntie met 35%. Bovendien zou tegen 2030 minstens 35% van de totale energiemix uit hernieuwbare bronnen moeten komen. De leden kwamen ook overeen om palmolie in biobrandstoffen te verbieden vanaf 2021. Lees ons artikel voor meer informatie over het pakket voor schone energie.

Aanpak jeugdwerkloosheid

In een door het Parlement op donderdag goedgekeurdverslag wordt opgeroepen tot verdere verbetering van het EU-initiatief voor jongerenwerkgelegenheid.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:1:18)

Financiering van terroristen afsnijden

Het Parlement is bereid om met de Raad te onderhandelen overnieuwe wetgeving om de financiering van terrorisme en georganiseerde misdaad aan te pakken. De nieuwe regels zouden het gemakkelijker maken om criminele vermogens te bevriezen en te confisqueren.

Weerbaarheid van de EU voor de propaganda van het Kremlin

Rusland geeft 1 miljard euro uit aan financiering, van propaganda, zeiden de leden in een debat op woensdag. Ze benadrukten de noodzaak om de aanpak van de Unie te verbeteren ten opzichte van door het Kremlin georkestreerde lekken, nepnieuws creëren, desinformatiecampagnes en cyberaanvallen.

Nieuw Voorzitterschap van de Raad

EP-leden bespraken woensdagochtend de prioriteiten voor het Voorzitterschap van Bulgarije in een debat met premier Boyko Borissov. Migratie, bestrijding van corruptie, milieubescherming, uitdagingen voor de rechtsstaat en sociale rechtvaardigheid werden benadrukt als gebieden waarop verdere gezamenlijke inspanningen vereist zijn.

Verminderen van de gevolgen van klimaatverandering op vrouwen

Vrouwen worden harder getroffen door natuurrampen dan mannen en de leden willen actie om risico's aan te pakken die vooral arme vrouwen treffen. Een verslag over gender- en klimaat, waarin de EU-instellingen worden opgeroepen om rekening te houden met de verschillende gevolgen voor vrouwen bij het opstellen van nieuwe wetgeving, is dinsdag aangenomen.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:4:52)

Meer over de plenaire vergadering

Het Parlement op sociale media

Productinformatie

REF.: 20180115STO91703

Gecreëerd: 19-01-2018 - 12:24