Benoeming burgemeester waarschijnlijk uit de Grondwet
DEN HAAG (PDC i) - In de Tweede Kamer tekent zich een tweederde meerderheid af de benoeming van burgemeesters en commissarissen van de Koning 'bij Koninklijk besluit' uit de Grondwet te schrappen. Dat bleek gisteren tijdens een debat over een initiatiefvoorstel van D66'er Rob Jetten i. Indien het voorstel ook in de Eerste Kamer voldoende steun krijgt zal er voortaan in de Grondwet staan dat de burgemeester en commissaris van de Koning op een in de wet vastgelegde wijze worden aangesteld.
Dat maakt de weg vrij voor een discussie over de gekozen burgemeester. Of dit ook zal leiden tot invoering van de gekozen burgemeester, een langgekoesterde wens van D66, valt nog te bezien. Een aantal partijen ziet er geen kwaad in om de benoeming uit de Grondwet te halen, maar voelt er weinig voor om de burgemeester voortaan te kiezen.
In 2005 leek de invoering van de gekozen burgemeester al eens dichtbij, maar strandde uiteindelijk tijdens de 'Paascrisis' in de Eerste Kamer. Op 22 maart 2005 bleek er, tegen de verwachting in, geen tweederde meerderheid te zijn. Een dag later trad de verantwoordelijk minister en initiator van het voorstel Thom de Graaf i af.
Komende dinsdag stemt de Tweede Kamer over het voorstel. Omdat het om een grondwetswijziging in tweede lezing gaat is dan een tweederde meerderheid vereist. Daarna moet ook de Eerste Kamer nog met tweederde meerderheid instemmen. Het wetsvoorstel kreeg voor de verkiezingen van afgelopen jaar al een keer groen licht van beide Kamers.
Bron: ANP, 17 januari 2018