Midden-Oostenvredesproces in Raad Buitenlandse Zaken

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op dinsdag 16 januari 2018.

Buitenlandse Zaken

Op 18 januari spreekt de commissie Buitenlandse Zaken met minister Zijlstra over de agenda van de Raad Buitenlandse Zaken (RBZ) van 22 januari in Brussel. Het vredesproces in het Midden-Oosten is daarbij een van de agendapunten. De ministers van Buitenlandse Zaken en Hoge Vertegenwoordiger Mogherini zullen van gedachten wisselen over de inzet van de EU, mede naar aanleiding van het Amerikaanse besluit ten aanzien van Jeruzalem en de uitspraken van de Amerikaanse president Trump over het mogelijk korten van financiële bijdragen aan de Palestijnen. Minister Zijlstra zal een terugkoppeling geven van zijn dienstreis naar Israël en de Palestijnse Autoriteit. Na afloop van de RBZ is een informele lunchbespreking gepland met president Abbas van de Palestijnse Autoriteit.

Daarnaast staan de situatie in Libië en enkele onderwerpen op het terrein van ontwikkelingssamenwerking op de agenda van de RBZ. De president van de Europese Investeringsbank (EIB) zal de Raad informeren over de mogelijke oprichting van een ontwikkelingsbank. Tevens wordt de Raad geïnformeerd over het concept-onderhandelingsmandaat dat door de Europese Commissie is opgesteld voor een nieuw partnerschapsakkoord met de ACS-landen (de 79 landen in Afrika, Caraïben en Stille Oceaan).

Aan de agenda van het algemeen overleg is tevens een kabinetsbrief over de actuele politieke en humanitaire situatie in Jemen toegevoegd.

  • 18/01: Algemeen overleg Raad Buitenlandse Zaken