Nieuwe regels visserij: EP stemt voor verbod op pulsvisserij

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 17 januari 2018.
  • • 
    EU-breed verbod op het gebruik pulsvisserij
  • • 
    Eenvoudigere regels voor vistuig en minimale visgrootte
  • • 
    Meer regionale flexibiliteit voor vissers, maar ook beperking van de vangst van kwetsbare bestanden, vooral van jonge vis

Het EP stemde over hoe, waar en wanneer vis gevangen kan worden. Het doel is om de vangst van jonge vis te verminderen. In een amendement werd het gebruik van pulsvisserij te verboden.

De nieuwe wet, waarmee meer dan dertig verordeningen worden aangevuld en gecombineerd, zou voorzien in gemeenschappelijke maatregelen voor vistuig en methoden, de minimale grootte van de vis die kan worden gevangen en het stoppen of beperken van visserij in bepaalde gebieden of gedurende bepaalde perioden. Het maakt het ook mogelijk om op maat gemaakte maatregelen aan te passen aan de regionale behoeften van elk zeebekken.

Een amendement dat opriep tot een algeheel verbod op het gebruik van elektrische stroom voor de visserij (om de vis van de zeebodem naar het net te drijven) werd aangenomen met 402 stemmen voor, 232 stemmen tegen en 40 onthoudingen.

EU-brede verboden

De EU-regels, die zijn ontworpen om de vangst van jonge vis te verminderen, zijn onder meer:

  • het verbod op sommige vistuigen en methoden
  • algemene beperkingen op het gebruik van sleepnetten en staande netten
  • een lijst van vissoorten en schelpdieren waarvan de vangst verboden is
  • het aan banden leggen van de vangst van zeezoogdieren, reptielen en zeevogels, met inbegrip van speciale bepalingen ter bescherming van kwetsbare habitats
  • een verbod op praktijken zoals ‘high-grading’ (het weggooien van laaggeprijsde vis, ook al moet deze vis wettelijk aan land worden gebracht) om de teruggooi te verlagen.

Regionale maatregelen

Regionale maatregelen zouden onder meer betrekking moeten hebben op referentiegrootten voor de minimuminstandhouding van vissoorten en op gesloten of beperkte gebieden voor de visserij. De lidstaten en de Commissie zouden achttien maanden na de inwerkingtreding van de verordening regionale regels inzake maaswijdten moeten aannemen.

Het zou echter mogelijk moeten zijn om van deze regionale regels af te wijken met een regionaal meerjarenplan voor de visserij of - bij gebrek aan een dergelijk plan - met een besluit van de Europese Commissie. Lidstaten zouden hiertoe gezamenlijke aanbevelingen kunnen indienen en de EP-leden vragen hen om "hun aanbevelingen te baseren op het best beschikbare wetenschappelijk advies".

Citaat

Gabriel Mato (EVP, ES), rapporteur, zei: "De huidige stand van zaken is onpraktisch, complex en rigide, dus is er behoefte aan een herziening van de technische maatregelen. Iedereen was het erover eens dat we vereenvoudiging nodig hadden. We moeten de regels niet opnieuw uitvinden maar ze verduidelijken en praktischer maken voor vissers en anderen, met regionalisering en resultaatgerichte programmering die nuttig is voor de vissers, met nationale en lokale autoriteiten die beslissingen kunnen nemen die in overeenstemming zijn met dit algemene kader."

Volgende stappen

Het Parlement heeft de EP-leden van het de visserijcommissie gemachtigd om de besprekingen met de Raad te starten over de definitieve formulering van de wetgeving.

Feiten

Het huidige technische maatregelenstelsel omvat meer dan dertig voorschriften. Volgens de Europese Commissie zijn deze " talrijk en overdreven ingewikkeld, waardoor het moeilijk wordt om ze na te leven en te controleren" en is het "onmogelijk om de impact op de instandhoudingsdoelstellingen van het gemeenschappelijk visserijbeleid te meten".

Onderschrift

De EP-leden hebben nieuwe visserijregels aangenomen. De onderhandelingen met de Raad gaan nu beginnen.


1.

Relevante EU dossiers