Opening plenaire vergadering

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op dinsdag 16 januari 2018.

Voorzitter Tajani sprak bij de opening zijn bezorgdheid uit over de mensenrechtenschendingen in Turkije. Hij benadrukte ook het belang van het debat van woensdag over de toekomst van de EU.

Voorzitter Tajani bij de opening van de plenaire zitting

Dertig jaar na de eerste uitreiking van de Sacharovprijs moet het Parlement steun blijven verlenen aan degenen aan wie de Sacharovprijs is toegekend, aangezien sommigen nog steeds worden vervolgd. Leyla Zana, die in 1995 de Sacharovprijs ontving, is uit haar ambt in de Turkse Grote Nationale Assemblee verwijderd. President Tajani betuigde namens het Parlement zijn solidariteit met haar: "Het is niet aanvaardbaar dat iemand die door het volk wordt gekozen, uit zijn zetel wordt verwijderd."

President Tajani uitte zijn bezorgdheid over de herhaalde mensenrechtenschendingen in Turkije, die niet alleen gericht zijn tegen de politieke oppositie, maar ook tegen vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, waaronder journalisten en academici. Hij noemde een aantal van degenen die momenteel vervolgd worden, en hij bevestigde dat het EP hen zal blijven steunen in hun strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid.

Op woensdagochtend, na de presentatie van het Bulgaarse voorzitterschap van de Raad van de EU, zal de eerste in een reeks debatten over de toekomst van Europa plaatsvinden, waarbij de Ierse Taoiseach Leo Varadkar het startschot krijgt. Een nieuw formaat zal een interactiever debat mogelijk maken, waardoor het Parlement centraal komt te staan in de discussie over de toekomst van de Europese Unie. Voorzitter Tajani heeft bevestigd dat hij zal proberen tijdens het debat zo evenwichtig mogelijk te zijn, om de diversiteit van het Parlement te weerspiegelen.

Nieuwe parlementsleden

Michael Detjen (S&D, DE)

Vertrekkende parlementsleden

Jutta Steinruck, (S&D, DE)

Agendawijzigingen

Geen agendawijzigingen.

Verzoeken van parlementscommissies om onderhandelingen met Raad en Commissie aan te vatten

De beslissingen van parlementscommissies om inter-institutionele onderhandelingen aan te vatten (regel 69c) zijn gepubliceerd op de website van de plenaire zitting.

Indien er voor dinsdagavond middernacht geen verzoek is om hierover te stemmen, kan de parlementscommissie de onderhandelingen aanvatten.