Van het noorden naar het zuiden: Leeuwarden en Valletta Europese Culturele Hoofdsteden 2018

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 3 januari 2018.

De hoofdstad van de Nederlandse provincie Friesland en de hoofdstad van Malta zijn beide rijk aan geschiedenis en zullen het hele jaar door honderden evenementen organiseren.

Leeuwarden

De iepen mienskip - open gemeenschap - is het thema van het programma: Leeuwarden-Friesland 2018. Met meer dan 800 projecten is het de bedoeling om een ​​open gemeenschap te tonen aan Nederland en de rest van Europa, bewust van en nieuwsgierig naar elkaars ideeën, kansen en uitdagingen. Onder de 800 evenementen is een tentoonstelling van het werk van grafisch kunstenaar M.C. Escher en een tentoonstelling van de voor spionage ter dood veroordeeldede exotische danseres, Mata Hari, beiden in Leeuwarden geboren.

Bezoekers kunnen verder genieten van de Tall Ship Races met tachtig zeilschepen in Harlingen, De Stormruiter, een muziektheaterstuk met 100 Friese paarden en het culturele landschapsproject Sense of Place, dat bestaat uit een bijzonder lint van meer dan 25 innovatieve, grootschalige kunstwerken en bijzondere landschapsarchitectuur langs de waddenzeekust.

EP-lid en melkveehouder uit Makkinga, Jan Huitema (ALDE, NL), laat weten: "Als geboren Fries, is en blijft Fryslân mijn thuis. Ik ben trots op het land, het water, de ruimte en de hardwerkende ondernemende mensen. Ik vind het belangrijk om te zien dat tijdens Leeuwarden Culturele Hoofdstad, deze elementen worden gecombineerd om de kloof tussen stad en platteland te dichten. Daarnaast zal de rest van Europa zien hoe gastvrij Leeuwarden is."

Valletta

Het programma Valletta 2018 is een verzameling van meer dan 140 projecten en 400 evenementen. Centraal in het programma staan ​​verschillende infrastructuurprojecten die ontwikkeld zijn om te evolueren en uit te breiden tot ver na 2018, zoals het Valletta Design Cluster, een project dat de verlaten oude abattoirsite zal transformeren tot een knooppunt voor economische- en gemeenschapsontwikkeling.

Een van de andere evenementen is The Valletta Pageant of the Seas, een spektakelstuk in de grote haven, het Malta International Jazz Festival en Notte Bianca, een avond waarop mensen gratis talloze musea en culturele ruimtes kunnen bezoeken.

EP-lid Francis Zammit Dimech (EVP, MT), die verschillende ministerposten bekleedde bij de Maltese overheid, waaronder minister van Toerisme en Cultuur, zei: "Ik ben er trots op dat Malta's hoofdstad Valletta is uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Voor mij vertegenwoordigt het zo veel van ons Europees erfgoed, onze identiteit en geschiedenis. Bezoek en geniet van de hoofdstad van Malta."

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20171205STO89523

Gecreëerd: 03-01-2018 - 08:00