Russia: EU prolongs economic sanctions by six months

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op donderdag 21 december 2017.

Op 21 december 2017 heeft de Raad i de economische sancties tegen specifieke sectoren van de Russische economie verlengd tot en met 31 juli 2018.

Het besluit komt er na een update van president Macron i en bondskanselier Merkel i aan de Europese Raad van 14 december 2017 over de stand van de uitvoering van de akkoorden van Minsk. De Europese Raad had op 19 maart 2015 de duur van de sancties gekoppeld aan de akkoorden van Minsk, die op 31 december 2015 volledig uitgevoerd hadden moeten zijn. Aangezien dat niet is gebeurd, en de akkoorden van Minsk nog steeds niet volledig zijn uitgevoerd, heeft de Raad de sancties met nog eens 6 maanden verlengd.

De Raad heeft vandaag via de schriftelijke procedure het formele besluit daartoe genomen, met eenparigheid van stemmen, zoals vereist voor dergelijke besluiten.

Deze maatregelen werden aanvankelijk voor één jaar ingesteld op 31 juli 2014, als reactie op de Russische acties die de situatie in Oekraïne destabiliseerden. In september 2014 werden ze verscherpt. Ze zijn gericht op de financiële, de energie- en de defensiesector, en op goederen voor tweeërlei gebruik.

De nu verlengde economische sancties houden het volgende in:

  • beperkte toegang tot de primaire en secundaire EU-kapitaalmarkten voor 5 grote Russische financiële instellingen die grotendeels staatseigendom zijn, en voor hun buiten de EU gevestigde dochterondernemingen waarin zij een meerderheidsbelang hebben, evenals voor 3 grote Russische energiebedrijven en 3 defensiefirma's
  • een verbod op de invoer en uitvoer van wapens
  • een uitvoerverbod voor goederen voor tweeërlei gebruik, voor militair gebruik of militaire eindgebruikers in Rusland
  • beperkte toegang van Rusland tot bepaalde gevoelige technologieën en diensten die voor olieproductie en -exploratie kunnen worden gebruikt

Naast deze economische sancties zijn verschillende EU‑maatregelen van kracht als reactie op de crisis in Oekraïne, waaronder:

  • gerichte individuele beperkende maatregelen, namelijk een visumverbod en de bevriezing van activa, die momenteel op 150 personen en 38 entiteiten van toepassing zijn tot en met 15 maart 2018;
  • beperkende maatregelen naar aanleiding van de illegale inlijving van de Krim en Sebastopol, beperkt tot het grondgebied van de Krim en Sebastopol, geldig tot en met 23 juni 2018.

Download als PDF