Reinforcing European defence: remarks by President Donald Tusk at the event on PESCO

Met dank overgenomen van Europese Raad i, gepubliceerd op donderdag 14 december 2017.

Het beleid van de Europese Unie moet - om doeltreffend te zijn - zowel visionair als pragmatisch zijn. Meer dan een halve eeuw geleden werd een ambitieuze visie op de Europese Defensiegemeenschap i geformuleerd, maar het ontbrak aan eenheid en moed om die visie in de praktijk te brengen. Sindsdien is dit idee meermaals besproken, maar zonder resultaat. De droom was in strijd met de werkelijkheid.

Vandaag wordt deze droom werkelijkheid. We starten de permanente gestructureerde samenwerking, de PESCO - een concrete uiting van onze wil om een Europese defensie op te bouwen.

Het belangrijkste vraagstuk in de besprekingen die aan het besluit van vandaag voorafgingen, was hoe de PESCO zowel inclusief als ambitieus kan worden gemaakt. De PESCO - waaraan 25 lidstaten deelnemen - is zeker inclusief. En als alle toezeggingen zijn nagekomen, zal de PESCO ook ambitieus zijn.

Jarenlang was het belangrijkste argument tegen de PESCO de vrees dat dit tot een verzwakking van de NAVO i zou leiden. Maar het tegendeel is waar. Een sterke Europese defensie versterkt vanzelfsprekend de NAVO. Daarom is de PESCO niet alleen goed nieuws voor ons, maar ook voor onze bondgenoten. En slecht nieuws voor onze vijanden.

Naar de bladzijde "Vergaderingen" Download als PDF