Dertig jaar Sacharovprijs: eerbetoon aan de strijd van mensenrechtenactivisten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 18 december 2017, 15:26
gewijzigd.

De Sacharovprijs eert al dertig jaar mensen die opkomen voor mensenrechten. Dit zijn de verhalen van een aantal activisten die hun leven hebben gewijd aan vrijheid.

Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de Sacharovprijs heeft het Europees Parlement in samenwerking met Magnum-foto's een nieuw documentaireproject gelanceerd, een fototentoonstelling met het leven en werk van vier verschillende activisten en Sacharov Fellows die via hun acties de essentie van vrijheid van denken en meningsuiting belichamen.

Asma Kaouech, een jonge Tunesische activist, tracht te voorkomen dat jongeren geradicaliseerd raken. De vereniging die ze heeft opgericht, Fanni Raghman Anni, biedt jonge Tunesiërs de mogelijkheid om zich te uiten via straattheater, workshops en culturele activiteiten. Gefotografeerd door Newsha Tavakolian.

De Cambodjaan Samrith Vaing reist naar afgelegen dorpen en documenteert het leven van inheemse minderheden die te kampen hebben met gedwongen uitzetting en spreekt hen over hun rechten. Hun manier van leven wordt bedreigd door agressieve en ongereguleerde landbouw die winst belangrijker acht dan de lokale bevolking. Gefotografeerd door Jérôme Sessini.

Jadranka Miličević is een Bosnische vluchteling van de Balkanoorlog en vrouwenrechtenactivist. Ze reist van dorp naar dorp en ontmoet vrouwen in wanhoop, helpt hen om hun leven weer onder controle te krijgen, onafhankelijk te worden en zich bewust te worden van hun rechten. Door middel van haar stichting en workshops, bevordert ze gendergelijkheid en de positieve ontwikkeling van de samenleving door middel van onderwijs en cultuur. Gefotografeerd door Bieke Depoorter.

Ameha Mekonnen, een Ethiopisch voormalig ambtenaar die mensenrechtenadvocaat werd, vraagt aandacht voor het feit dat journalisten worden geconfronteerd met censuur van overheidsinstanties. Zijn dagelijks leven is een constante en gevaarlijke strijd om de vrijheid van denken, meningsuiting, kritiek te uit en het recht op demonstratie, te verdedigen. Gefotografeerd door Enri Canaj.

Het Europees Parlement kent sinds 1988 de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken toe aan personen en organisaties die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de strijd voor de mensenrechten.

De fototentoonstelling

De fototentoonstelling "Zij verdedigen onze vrijheden - dertig jaar Sacharovprijs", met meer dan 100 foto's, zal de wereld rondreizen om het belang te tonen van de strijd voor mensenrechten onder moeilijke omstandigheden.

Gedurende 2018 zal de tentoonstelling in verschillende EU-lidstaten te zien zijn. De tentoonstelling is momenteel te zien in Straatsburg in Lieu d’Europe en op het station tot 12 februari 2018.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20171201STO89317

Gecreëerd: 18-12-2017 - 12:27