Terugblik op de plenaire vergadering: Sacharovprijs, belastingen, landbouwbeleid, fosfaten in kebab

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 15 december 2017.

Het Europees Parlement reikte de Sacharovprijs uit aan de Venezolaanse oppositie en keurde de hervorming van het EU-landbouwbeleid goed.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:1:)

Vertegenwoordigers van ontvingen de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken op woensdag. "De prijs is voor alle Venezolanen in de wereld," zei EP-Voorzitter Antonio Tajani tijdens het uitreiken van de prijs. Hij riep het land op om "terug te keren naar democratie, naar waardigheid en vrijheid." Later die dag spraken we met een aantal vertegenwoordigers op Facebook live.

Op woensdag steunde het Parlement de aanbevelingen van de enquêtecommissie naar het witwassen van geld, belastingontduiking en -ontwijking (PANA) waarin wordt opgeroepen tot een doeltreffende klokkenluidersbescherming en regels voor tussenpersonen zoals advocaten en accountants.

Regels om het EU-landbouwbeleid te vereenvoudigen om de onderhandelingsmacht van boeren tegen supermarkten te vergroten en hen beter toe te rusten om risico's aan te pakken, werden dinsdag door het EP bekrachtigd.

De leden gaven dinsdag goedkeuring aan de uitbreiding van het Europees Fonds voor Strategische Investeringen tot eind 2020. De nieuwe doelstelling van het fonds is om maximaal € 500 miljard aan investeringen te mobiliseren.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:1:35)

Op woensdag verwelkomde het Parlement het gezamenlijke voortgangsverslag van de Brexit dat op 8 december door onderhandelaars uit de EU en het VK werd gepresenteerd. Het EP gaf de aanbeveling om naar de tweede fase van de besprekingen over te gaan.

Op woensdag stemden de leden voor voortzetting van het Buitenlands- en Defensiebeleid van de EU met nauwere banden op defensiegebied en een krachtig antwoord op internationale dreigingen.

De Europese Commissie zal toelating verlenen voor het gebruik van fosfaatadditieven in kebabvlees, nadat een resolutie tegen de toelating van fosfaatadditieven in kebabvlees woensdag geen absolute meerderheid in het EP behaalde.

De belofte van de Amerikaanse president Donald Trump omJeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël en de Amerikaanse ambassade naar deze stad te verplaatsen, werd dinsdag in de plenaire vergadering besproken. Veel EP-leden toonden zich bezorgd over de gevolgen van dit besluit voor het vredesproces in het Midden-Oosten en de veiligheid in de regio. Anderen lieten weten dat de Israëlische veiligheidsbelangen moeten worden gerespecteerd.

Op dinsdag gaven de leden goedkeuring om besprekingen met de Raad te starten over nieuwe regels om consumenten een ruimere keuze te bieden op het gebied van onlinetelevisie en -radio. Ze willen het voor omroepen gemakkelijker maken om hun nieuws- en actualiteitenprogramma's online in andere EU-landen uit te geven door een vereenvoudiging van de vereffening van de intellectuele eigendomsrechten.

De EU moet grotere inspanningen leveren om de vrijheid van geloof te bevorderen en te verdedigen, zij moet het Internationaal Strafhof in staat stellen om IS-strijders te vervolgen en schendingen van migrantenrechten en mensenhandel tegen te gaan, zeiden de leden in een op woensdag aangenomenresolutie over de toestand in 2016 van de mensenrechten wereldwijd.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:1:46)

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20171208STO89944

Gecreëerd: 15-12-2017 - 12:13