Europees Parlement spreekt over Schengentoetreding en Brexit

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op vrijdag 15 december 2017.

Tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg is onder andere gesproken over de voorbereiding van de Europese Raad, Brexit en Schengenuitbreiding. Veel leden waren kritisch over de brief die de Voorzitter van de Europese Raad, Tusk, deze week verstuurde ter voorbereiding van de Europese Raad. Zij vonden het ambitieniveau op het gebied van migratie veel te laag.

Inzake de Brexit onderhandelingen werden zorgen uitgesproken over de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en Britse burgers in de EU, vooral ten aanzien van hun toekomstige partners en toekomstige kinderen. Ook maakt men zich zorgen over een te ingewikkelde registratieprocedure.

Daarnaast is gesproken over Schengenuitbreiding met Bulgarije, Roemenië en Kroatië, waarbij de meerderheid van de leden en de Europese Commissie aangaven dat Bulgarije en Roemenië al geruime tijd voldoen aan de toetredingscriteria en dus toe moeten kunnen treden tot het Schengengebied.

Woensdag 13 december zijn het rapport en de aanbevelingen over het onderzoek naar witwaspraktijken, belastingontwijking en belastingontduiking plenair aangenomen. Het Europees Parlement beveelt onder meer aan klokkenluiders beter te beschermen, harder op te treden tegen tussenpersonen die zich schuldig maken aan agressieve belastingplanning en een permanente commissie in te stellen die zich bezig houdt met deze zaken.

  • 12-14/12: Straatsburgweek Europees Parlement