EP: “Voldoende vooruitgang” om tweede fase Brexit-onderhandelingen te starten

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 14 december 2017.
  • Parlement verwelkomt gezamenlijk voortgangsverslag van onderhandelaars EU en VK
  • Leden benadrukken dat te goeder trouw moet worden onderhandeld
  • Openstaande kwesties moeten worden opgelost voordat EP zijn goedkeuring geeft

Het Europees Parlement i erkent dat er in fase één van de Brexit-besprekingen voldoende vooruitgang is geboekt en beveelt aan over te gaan op fase twee.

In een resolutie verwelkomde het Parlement woensdag het gezamenlijke voortgangsrapport dat de onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk op 8 december hadden gepresenteerd. De resolutie werd 556 stemmen vóór, 62 tegen en 68 onthoudingen aangenomen.

De Parlementsleden bevelen de staatshoofden en regeringsleiders van de EU27 (alle EU-lidstaten behalve het verenigd Koninkrijk) aan, om tijdens hun top op 15 december het besluit te nemen, om over te gaan tot de tweede fase in de onderhandelingen.

De onderhandelingen kunnen in de tweede fase echter alleen worden voortgezet, als de Britse regering de toezeggingen uit het gezamenlijke voortgangsrapport ten volle nakomt, en deze volledig omzet in het concept van het uiteindelijke Brexit-akkoord, waarschuwen de leden wel. Opmerkingen "zoals die van David Davis i" onlangs nog, “dreigen het goede vertrouwen dat tijdens de onderhandelingen is opgebouwd te ondermijnen", aldus de leden van het Europees Parlement.

De resolutie vermeldt vijf openstaande kwesties, die moeten worden opgelost, vóór het Parlement zijn goedkeuring kan verlenen aan het uiteindelijke akkoord:

  • De burgerrechten uitbreiden naar toekomstige partners;
  • Een inschikkelijke en kosteloze procedure voor burgers van de EU en het VK die de ‘permanente verblijfsstatus’ aanvragen;
  • Besluiten van het Europees Hof van Justitie i inzake burgerrechten moeten bindend zijn, en de rol van de toekomstige Ombudsman bedoeld om klachten van burgers te behandelen, moet worden vastgelegd;
  • Het recht op vrij verkeer voor burgers van het VK die momenteel in één van de 27 andere EU-lidstaten verblijven, moet worden gewaarborgd, en
  • De toezeggingen van het VK ten aanzien van Noord-Ierland moeten worden uitgevoerd.

Tijdens de overgangsperiode moet het volledige EU acquis (inclusief burgerrechten) en al het toezicht op het VK van toepassing blijven, aldus de Europarlementsleden. De vorm van de toekomstige betrekkingen - het onderwerp van de tweede fase van de onderhandelingen - moet op degelijke en ondubbelzinnige beginselen gestoeld zijn en zou in de richting van een associatieovereenkomst tussen de EU en het VK kunnen gaan.

Achtergrond

Het Parlement heeft tot nu toe twee resoluties over de Brexit-onderhandelingen aangenomen; op 5 april en 3 oktober 2017. Beide werden voorbereid door de Brexit-stuurgroep van het Parlement, die wordt voorgezeten door Guy Verhofstadt (ALDE, BE). Het voltallige Parlement zal het laatste woord hebben over het eindresultaat van de onderhandelingen over het terugtrekkingsakkoord met het VK, die ten laatste eind maart 2019 moeten zijn afgerond.

Debat

De motie die door de Brexit-stuurgroep was voorbereid, was het onderwerp van een debat met eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie i Frans Timmermans i en EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier i op woensdag 13 december 2017. Live replays van de voornaamste sprekers in dat debat kunt u in een apart persbericht bekijken.