Vertrouwen is cruciaal bij Brexit-onderhandelingen, zeggen parlementsleden

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 14 december 2017.

Tijdens het debat in aanloop naar de Europese top zagen de parlementsleden ‘voldoende vooruitgang’ in de Brexit-onderhandelingen, maar ze wezen ook op onopgeloste kwesties.

Brexit-debat in de plenaire vergadering

Tijdens een debat met de eerste vicevoorzitter van de Commissie Frans Timmermans i en hoofdonderhandelaar van de EU Michel Barnier i, waren de leden van het Europees Parlement i verheugd te zien dat de er ‘voldoende vooruitgang’ geboekt is over burgerrechten, de grens tussen Ierland en Noord-Ierland en de “Brexit-rekening” tijdens de Brexit-onderhandelingen. Verschillende leden wezen op de nog onopgeloste kwesties en op het belang van een snelle omzetting van de verbintenissen in wetteksten. Het gezamenlijke verslag van de onderhandelaars maakt het mogelijk om verder te gaan met de besprekingen over de toekomstige betrekkingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk en mogelijke overgangsregelingen, voegden zij daaraan toe.

Daarnaast kwamen tijdens het debat ook enkele andere onderwerpen van de Europese top van 14-15 december aan bod. De sprekers van de fracties steunden de oproep van Timmermans om EU-oplossingen voor migratie te vinden. Zij betreurden de recente verklaringen van Donald Tusk i, voorzitter van de Europese Raad i, die tegen een EU-brede aanpak van het migratieprobleem leken in te gaan.

De parlementsleden lieten zich ook positief uit over de concrete stappen naar meer samenwerking tussen EU-landen op het vlak van defensie.

Parlementsvoorzitter Antonio Tajani i zal donderdag om 15.00 u. de standpunten van het Parlement aan de Europese Raad overbrengen. Zijn toespraak voor de staatshoofden en regeringsleiders zal worden gevolgd door een persconferentie.

Live Replays

Klik op de namen van de sprekers om de video-opnames van de individuele interventies te bekijken.