Brexit centraal in debat voorafgaand aan top - woensdag om 9 uur

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 13 december 2017.

De parlementsleden zullen de vooruitgang in de Brexit-onderhandelingen met Commissie-vicevoorzitter Timmermans en hoofdonderhandelaar Barnier bespreken, vóór ze hun aanbevelingen aannemen.

Het debat voorafgaand aan de top van de Europese Raad i van regeringsleiders zal zich richten op de vraag of de Brexit-onderhandelingen “voldoende vooruitgang” hebben opgeleverd op het vlak van de burgerrechten, de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek en de financiële verplichtingen van het VK. Pas als dat het geval is, kan wat de EU betreft worden overgegaan tot onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen de EU en het VK.

De Brexit-stuurgroep van het Parlement (BSG), die door Guy Verhofstadt (ALDE, BE) wordt voorgezeten, heeft een ontwerpresolutie ingediend. Daarin verwelkomen de leden van de groep het gezamenlijk voortgangsrapport dat de onderhandelaars van de EU en het VK op 7 december voorstelden en bevelen ze de staats- en regeringsleiders van de EU27 aan, om tijdens de top op 15 december vast te stellen, dat er inderdaad "voldoende vooruitgang" is geboekt. Desalniettemin heeft Verhofstadt ook twee amendementen ingediend, waarin wordt gewezen op de noodzaak om te goeder trouw te onderhandelen na recente “opmerkingen zoals die van David Davis”. De ontwerpresolutie stelt ook, dat een aantal moeilijke, openstaande kwesties nog moet worden opgelost, voordat de intrekkingsovereenkomst kan worden afgerond. Om 12 uur wordt over de ontwerpresolutie gestemd.

Het hele Parlement zal zich moeten uitspreken over het resultaat van de onderhandelingen door de intrekkingsovereenkomst - die voor eind maart 2019 rond moet zijn - goed te keuren of te verwerpen.

U kunt het plenair debat live volgen via EP Live en EbS+.