Europees Parlement verlengt en vult EU-investeringsplan aan met 500 miljard euro

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 14 december 2017.
  • Het Europees Fonds voor strategische investeringen i (European Fund for Strategic Investment, EFSI) wordt verlengd tot 2020
  • EFSI-budget verhoogd om meer innovatieve projecten te financieren
  • Prioriteit voor projecten met een hoog risicoprofiel

Dinsdag keurde het Parlement een verlenging tot 2020 en versterking met 500 miljard euro goed van het fonds dat bijgedragen heeft aan het economisch herstel na de financiële crisis.

Belangrijkste punten van het akkoord tussen het Europees Parlement i en de lidstaten:

  • Het EFSI - ook wel bekend als het ‘Junckerplan’ - wordt verlengd tot 2020. Het is de bedoeling maximaal 500 miljard euro vrij te maken
  • Het plan moet projecten met een hoog risicoprofiel - die anders niet zouden worden gesteund - financieren
  • de investeringen moeten de werkgelegenheid bevorderen, met name voor jongeren, en gericht zijn op groei en concurrentievermogen, energie, milieu en klimaat, gezondheidszorg, onderzoek en innovatie, duurzaam vervoer, de digitale sector en creatieve industrieën.
  • het Europees Parlement mag voortaan kandidaten voor de EFSI-stuurgroep voordragen om zo meer deskundigheid toe te voegen. Dat moet de transparantie verhogen.

Ondersteunen van regionale, lokale en kleinere projecten:

  • de nieuwe regels voorzien in een grotere rol van de European Investment Advisory Hub met een sterkere lokale aanwezigheid,
  • de Europese Investeringsbank i (EIB) zou de selectie van en het toezicht op kleine projecten indien mogelijk moeten delegeren aan nationale spelers, die ook goed geplaatst zijn om te helpen met regionale, sectorale en grensoverschrijdende projecten.
  • als de marktomstandigheden een project zouden kunnen belemmeren, moet de EIB - bij wijze van uitzondering - de financieringskosten voor de begunstigde verlagen.

Quote

José Manuel Fernandes (EPP, PT), de rapporteur voor de commissie Begroting, zei: "EFSI heeft geholpen om ongelijkheden te verminderen en nieuwe banen te creëren. Er is al voor 250 miljard euro vrijgemaakt, 40.000 kleine en middelgrote ondernemingen hebben steun ontvangen. Met de zogenaamde Advisory Hub bieden we nu nog meer expertise om nieuwe investeerders te helpen en hebben we het fonds uitgebreid naar nieuwe sectoren. Niets is automatisch, om projecten te blijven ondersteunen, moeten we de resultaten ter plaatse zien.”

Feiten

De Europese Investeringsbank voerde EFSI in 2015 in voor een initiële periode van drie jaar. Het doel was om de reële economie aan te zwengelen met ten minste 315 miljard euro aan investeringen. De Europese Commissie heeft voorgesteld de looptijd van het fonds te verlengen tot het einde van het huidige meerjarig financieel kader van de EU in december 2020, om zo een investeringsdoelstelling van 500 miljard euro te bereiken.

De EFSI-resultaten per land zijn te bekijken op de website van de Europese Commissie.

procedurecode: 2016/0276(COD)

procedure: gewone wetgevende procedure, akkoord in eerste lezing

#EFSI


1.

Relevante EU dossiers