Een eenvoudiger en beter Gemeenschappelijk landbouwbeleid

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 13 december 2017.
  • betere positie voor landbouwers bij hun onderhandelingen met supermarkten
  • meer middelen om productie- en markrisico’s het hoofd te bieden
  • meer mogelijkheden voor lidstaten om jonge landbouwers te ondersteunen

Het EP keurde vandaag regels goed om het landbouwbeleid te vereenvoudigen, de positie van landbouwers tegenover supermarkten te versterken en hen weerbaarder te maken voor risico’s.

De hervorming werd goedgekeurd met 503 stemmen voor, 87 stemmen tegen en 13 onthoudingen. Het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) zou op 1 januari 2018 in werking moeten treden.

Sterkere positie van landbouwers in een eerlijke productieketen

De nieuwe regels stellen alle erkende landbouworganisaties in staat de productie te plannen en namens hun leden leveringscontracten te sluiten zonder dat dit in strijd is met de EU-mededingingsregels. Tot nu toe waren collectieve onderhandelingen alleen toegestaan in specifieke sectoren zoals melk, olijfolie, rundsvlees en graan.

Meer middelen om marktcrises en productierisico's het hoofd te bieden

Landbouwers krijgen meer middelen om zich te beschermen tegen marktvolatiliteit en risico's zoals slechte weersomstandigheden of ziekten bij dieren of planten. Die middelen worden beter afgestemd op de behoeften van de landbouwers, bijvoorbeeld door een verhoging van de vergoeding die wordt uitbetaald door de verzekering (of onderlinge fondsen die door de landbouwers beheerd worden) bij schade. De Europese Commissie zal met buitengewone steunmaatregelen voor landbouwers sneller kunnen reageren op crises.

Meer flexibiliteit om actieve en jonge landbouwers te ondersteunen

In het nieuwe akkoord hebben de lidstaten meer flexibiliteit om te definiëren wat een "actieve landbouwer" - die in aanmerking komt voor EU-landbouwsubsidies - is. Daarnaast kunnen ze de toeslagen voor jonge landbouwers aanzienlijk verhogen - van 25% tot 50% van hun basisbetaling voor de eerste 25-90 hectare - om zo de vergrijzende landbouwsector aantrekkelijker te maken.

Quote

“Vandaag hebben we de positie van landbouwers in de productieketen aanzienlijk versterkt, hebben we hen meer middelen gegeven om marktcrises en productierisico's het hoofd te bieden en hebben we de ondersteuning van jonge landbouwers verbeterd. Dit maakt ons landbouwbeleid rechtvaardiger, eenvoudiger, beter afgestemd op de behoeften van de landbouwers en beter uitgerust om de voedselproductie voor de Europese burgers te garanderen. De nieuwe regels komen er zo snel mogelijk, zodat onze landbouwers snel van deze veranderingen kunnen profiteren.", aldus rapporteur Albert Dess (EPP, DE).

Volgende stappen en meer details

Voordat de nieuwe regels op 1 januari 2018 in werking treden, moet de Raad het akkoord formeel goedkeuren. Meer details over de inhoud van de hervorming zijn hier beschikbaar.

procedurecode: 2016/0282B(COD)

procedure: gewone wetgevende procedure (mede-beslissing), akkoord in eerste lezing

wetgevende akte: richtlijn

#Omnibus #CAPreform #CAP