Raad Buitenlandse Zaken, 11 december 2017 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op maandag 11 december 2017, 19:30.

Videobeelden Raad Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken (Ontwikkeling) van 11 december 2017

Voornaamste resultaten

Midden-Oosten

De hoge vertegenwoordiger en de EU-ministers van Buitenlandse Zaken begonnen de dag met een informeel ontbijt met premier Benjamin Netanyahu van Israël, in de marge van de Raad. De ontmoeting was een gelegenheid voor de Europese Unie om haar eensgezinde en duidelijke boodschap te herhalen inzake: de status van Jeruzalem als toekomstige hoofdstad van 2 staten, het belang van het behoud van een tweestatenoplossing, en, wat de ruimere regio betreft, de noodzaak van de verdere uitvoering van het JCPOA (nucleair akkoord met Iran).

De Europese Unie zal trachten oplossingen te helpen vinden, zonder een gevaarlijk vacuüm te laten ontstaan dat radicale of extremistische standpunten enkel zou versterken, want dat willen we voorkomen in de regio of elders.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De Raad hield een debat over de jongste ontwikkelingen in het Midden-Oosten in ruimere zin. De ministers bespraken hoe de EU kan helpen om de escalatie te beperken en de stabiliteit te handhaven in de regio, en om de vooruitgang in landen als Libanon te consolideren. Ze wezen erop dat er verder voor moet worden gezorgd dat het land voortbouwt op de verwezenlijkingen van de voorbije maanden, waarbij de belangen van het Libanese volk vooropstaan, zonder verdere nadelige inmenging van buitenaf.

De ministers uitten hun bezorgdheid over de sterk verslechterende situatie in Jemen, waar een grote humanitaire ramp staat te gebeuren. Ze besloten dat verder moet worden getracht een nieuwe impuls te geven aan de door de VN geleide inspanningen voor een politieke oplossing voor het conflict in Jemen, in overeenstemming met de toepasselijke resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Ook herhaalden de ministers dat de EU de inspanningen in Syrië van speciaal VN-gezant de Mistura blijft steunen, aangezien dit een essentieel element blijft voor het vinden van een onderhandelde oplossing overeenkomstig VNVR-Resolutie 2254. De EU zal komend voorjaar in Brussel een tweede conferentie inzake steun voor de toekomst van Syrië en de regio organiseren, als uiting van hernieuwde internationale solidariteit en steun.

De ministers onderstreepten dat het belangrijk is de betrokkenheid van de EU bij Irak voort te zetten en de versterken. Naar verwachting zullen de hoge vertegenwoordiger en de Commissie in januari 2018 een voorstel voor een nieuwe strategie presenteren.

Afrika

Tijdens de lunch bespraken de ministers van Buitenlandse Zaken de samenwerking tussen de EU en de G5-Sahel met hun collega's van de G5-Sahel (Mauritanië, Mali, Burkina Faso, Niger en Tsjaad). De ministers van Buitenlandse Zaken en van Ontwikkeling bogen zich daarna over de follow-up van de top Afrikaanse Unie - EU, die op 29 en 30 november 2017 in Ivoorkust plaatsvond. De ministers wezen op het belang van de top en benadrukten dat op inclusieve wijze verder moet worden gewerkt met Afrikaanse partners. De betrokkenheid van jongeren en het maatschappelijk middenveld moet een essentieel element blijven in de betrekkingen tussen de EU en Afrika.

Betrekkingen EU-Afrika (achtergrondinformatie)

5e top Afrikaanse Unie - EU, 29-30/11/2017

Ontwikkeling - Hulp voor handel

De Raad besprak conclusies over een geactualiseerde strategie inzake hulp voor handel, en nam deze aan. Die strategie moet zorgen voor een betere integratie van ontwikkelingslanden in het internationale handelsstelsel, en voor handel en investeringen die armoede helpen bestrijden.

De ministers onderstreepten het belang van een grotere synergie tussen de verschillende instrumenten voor ontwikkelingsfinanciering die de EU en haar lidstaten gebruiken om hulp voor handel te bevorderen. Voorts wezen ze erop dat het effect van programma's inzake hulp voor handel moet worden vergroot door meer contacten te leggen met de particuliere sector, het maatschappelijk middenveld en lokale overheden.

Hulp voor handel: Raad neemt conclusies aan over welvaart via handel en investeringen

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3587

Brussel

11 december 2017

Vooraf (documenten)

Voorlopige agenda, Raad Buitenlandse Zaken van 11 december 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Buitenlandse Zaken, 11 december 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Indicatief programma

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst, Raad Buitenlandse Zaken, 11 december 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR


1.

Relevante EU dossiers