Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 7-8 december 2017 - Voornaamste resultaten - 7 december

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 8 december 2017, 17:31.

Voornaamste agendapunten - Justitie

Bevriezings- en confiscatiebevelen

Op 8 december zullen de ministers van Justitie proberen tot een standpunt te komen over het voorstel voor de wederzijdse erkenning van bevelen tot bevriezing en confiscatie.

Met de voorgestelde regels moet het eenvoudiger worden om vermogensbestanddelen die door terroristen of andere criminelen over de grenzen heen kunnen worden verplaatst, te bevriezen en te confisqueren.

Strafregisterinformatiesysteem

De ministers zullen naar verwachting ook een standpunt bepalen over de hervorming van het Europees Strafregisterinformatiesysteem (Ecris).

De hervorming moet de uitwisseling van strafregisters van niet-EU-burgers in de EU vergemakkelijken.

Voornaamste resultaten

eu-LISA

De Raad heeft zijn standpunt over een ontwerpverordening betreffende het Europees Agentschap voor het operationeel beheer van grootschalige IT-systemen op het gebied van vrijheid, veiligheid en recht (eu-LISA i) bepaald. Deze verordening versterkt het mandaat van eu-LISA, dat onder meer technische oplossingen met het oog op interoperabiliteit kan gaan ontwikkelen, op grond van een toekomstig wetgevingsvoorstel inzake interoperabiliteit.

Terrorismebestrijding

De ministers wisselden van gedachten over radicalisering, op grond van het tussentijds verslag van de groep op hoog niveau van de Europese Commissie i inzake radicalisering. Zij bespraken in aanwezigheid van de Groep voor terrorismebestrijding (CTG) ook mogelijkheden voor verdere samenwerking tussen autoriteiten die zich met terrorismebestrijding bezighouden.

Gegevensbewaring en encryptie

De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken hielden een discussie over encryptie op basis van de maatregelen die de Europese Commissie in oktober heeft voorgesteld. Zij waren ingenomen met de voorgestelde technische maatregelen en verzochten de Commissie de kwestie verder te onderzoeken. De Commissie werd gevraagd in maart 2018 verslag uit te brengen over de vorderingen bij de uitvoering van de voorgestelde technische maatregelen. De ministers keken ook uit naar de in januari voorziene presentatie van het wetgevingsvoorstel inzake elektronisch bewijsmateriaal.

De ministers spraken over gegevensbewaring en gaven richtsnoeren voor de verdere werkzaamheden op deskundigenniveau. Zij hadden het vooral over drie aspecten: zorgen voor samenhang met de voorgestelde e-privacyverordening, beperken van de werkingssfeer van het gegevensbewaringskader, en vastleggen van krachtige waarborgen voor de toegang tot bewaarde gegevens.

Overige punten

De ministers hielden een informeel debat over de versterking van het Schengengebied i. Zij namen nota van het reeds gedane werk en drongen erop aan verder te werken aan de verschillende initiatieven die zijn genomen om de controle aan de buitengrenzen te verbeteren en het vrije verkeer te handhaven.

Informatie over de zitting

Zitting nr. 3584

Brussel

07/12/2017

Vooraf (documenten)

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

en fr

A-punten, wetgevingsberaadslagingen, Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 7-8 december 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

en

A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 7-8 december 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

en

Correctie 1, lijst van A-punten, niet-wetgevingswerkzaamheden, Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 7-8 december 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

en

Voorlopige agenda, Raad Justitie en Binnenlandse Zaken, 7-8 december 2017 Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

en

Indicatief programma

Na afloop (documenten)

Resultaten van de Raadszitting Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

en


1.

Relevante EU dossiers